Mitt i Östermalm

Polisen rasar:

EXPLOSION. Nästan 20 000 nya jyckar under pandemin

- Michael Toll PANDEMIHUN­D. RUTINERAD.

Antalet registrera­de hundar har ökat i hela regionen under pandemin.

Något som inte tycks ha ökat i samma omfattning är hundvettet.

Det är försommar i luften och många vilda djur får ungar. Låter underbart, kan man tycka. Men det finns ett problem. Stockholm är fylld av okopplade ”pandemihun­dar”, med oerfarna hundägare. Det anser i alla fall Kenneth Kronberg, kriminalko­mmissarie och polisens viltansvar­ige i Stockholm.

Enligt honom har det varit en stor ökning av rapporter om lösspringa­nde hundar ute i naturen.

– Det är en stor barnkammar­e ute i naturen. Då blir man fullkomlig­t rasande när det kommer in mängder av samtal om att hundar springer lösa och biter ihjäl rådjurskid. Det är en hemsk syn, säger han.

Mellan 1 mars och 20 augusti måste man hålla sin hund under extra stor uppsikt ute i naturen. ”Min hund är så snäll, den behöver inte vara kopplad” är ett argument som aldrig håller, enligt Kenneth Kronberg.

– Det är så många hundägare som inte fattar att deras labrador eller cocker spaniel jagar. Hur svårt ska det vara, koppla era jäkla hundar. Jag är gärna en polis som rasar i den här frågan, säger Kenneth Kronberg.

Enligt honom är det tydligt att många som skaffat hundar under pandemin har för liten kunskap om vad det innebär att vara hundägare.

Varför tror du det är så?

– Pandemihun­darna var söta, gulliga och kurade ihop sig på fötterna när folk jobbade hemma i början av pandemin. Nu har de blivit stora och kan bli svarta i ögonen. Vi har inte avlat bort hundarnas instinkter att jaga, men det tycks folk ha noll förståelse för.

Många vill lära sig

Hans Rosenberg är pressansva­rig på Svenska kennelklub­ben, SKK. Han håller med om att det finns många hundägare i Stockholm som inte har full koll på vad som gäller.

– Ja, jag kan bara bekräfta att det dessvärre är helt sant, säger han.

Det finns ändå positiva signaler om att intresset för att lära sig är högt.

– Det är många kurser och utbildning­ar för hundägare som är fullbokade, vilket är roligt att se.

Pandemihun­darna var söta, gulliga och kurade ihop sig på fötterna. Nu har de blivit stora och kan bli svarta i ögonen.

Catrine Cederberg skaffade sin hund Maggan under pandemin. Hon har henne dock alltid kopplad. Däremot tycker hon det blir problem att veta vad som gäller alla gånger. ”Framförall­t är vissa hundrastom­råden dåligt skyltade så alla vet inte vilka regler som gäller på platserna”, säger hon.

Vad har du för tips till oerfarna hundägare?

– Sätt dig in i vilket ansvar du har, lär dig vad som gäller enligt lagen. Du ska ha din hund under en sådan uppsyn att den absolut aldrig kan avvika. Inte ens en meter.

 ?? ??
 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? Yvonne Säfström har bra uppsyn på sina hundar Cha Cha och Elsa.
Stockholm Nacka Norrtälje Täby Haninge Huddinge Värmdö Österåker Lidingö Tyresö Sollentuna Sigtuna Solna Botkyrka Järfälla Danderyd Sundbyberg Södertälje Nynäshamn Ekerö Vallentuna Upplands-Bro Upplands Väsby Vaxholm Nykvarn Salem Stockholms län
FOTO: MICHAEL TOLL Yvonne Säfström har bra uppsyn på sina hundar Cha Cha och Elsa. Stockholm Nacka Norrtälje Täby Haninge Huddinge Värmdö Österåker Lidingö Tyresö Sollentuna Sigtuna Solna Botkyrka Järfälla Danderyd Sundbyberg Södertälje Nynäshamn Ekerö Vallentuna Upplands-Bro Upplands Väsby Vaxholm Nykvarn Salem Stockholms län
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden