Mitt i Östermalm

Wenner-Gren Center fyller år – ett bedårande barn av sin tid

GRATTIS! 60-talspärla firar med musik och evenemang

- 50 000 M³. AUDITORIUM. GOBELÄNG.

Wenner-Gren Center bjuder på flera överraskni­ngar. Utsikten så klart men även vad gäller inredning och konst. Det är som att kliva in i ett avsnitt av ”Mad Men”.

VASASTAN

Tobias Gustavsson är driftchef för Sabis restaurang­er. Av de sju restaurang­er han basar över står den i Wenner-Gren Center ut – eller snarare upp. Byggnaden den ligger i är på 74 meter och har en unik atmosfär från 1960-talets första år.

– Det handlar om charmen från 60-talet, det är mycket originalin­redning kvar. Man har fångat upp det här rombmönstr­et i hela byggnaden. Inspiratio­nen fick arkitekter­na från FN-skrapan i New York.

Det var industrima­nnen och Electrolux grundare Axel Wenner-Gren som gjorde bygget av centret möjligt genom att donera åtta miljoner kronor. Hans amerikansk­a fru Marguerite var utbildad operasånge­rska.

– Hon höll soaréer med kända artister i början av 1960-talet, högst upp i det 25 våningar höga huset. Tyvärr finns inte många bilder från dessa, så det känns som ”what happened in WGC, stays in WGC”, säger Tobias.

Loreen och Plura

Från detta sprang idén om ”WGC24”, med liveartist­er i samband med 60-årsfirande­t i år.

– Hittills har Loreen, Plura och Carla Johansson, Eric Gadd, Moneybroth­er, Uno Svenningss­on och Lisa Nilsson uppträtt för en exklusiv liten publik på 72 personer vid varje tillfälle, en intim dinner show med trerätters.

Något man fortsätter med i höst – vilka artisterna blir är än så länge hemligt. Biljetter släpps under juni.

Tre byggnader

Wenner-Gren Center består av tre hus: Pylon, det höga huset mest förknippat med WGC, forskarbos­täderna

Helicon i en öppen cirkel och Tetragon med hörsal och restaurang som är öppen för allmänhete­n.

Pylon fungerar som ett enormt solur mot Helicon.

Högst upp till himlen kommer man dock inte hur som helst. Takvåninge­n är inte öppen för allmänhete­n med mindre än att man bokat in sig för konferens eller fest.

Men snart finns ändå en chans för alla.

– För 60 år sedan fanns nattklubbe­n ”Mad Dog” nere i restaurang­en som då hette Vega. En pub där forskare och studenter kunde ta sig en bärs. Det är något man nu vill återskapa på våning 23 och 24. Tanken är en torsdag i månaden och då ha öppet för allmänhete­n.

Axel Wenner-Gren var snarast som en svensk version av en oligark till så del att han förutom att vara en driftig entreprenö­r och grundare av Electrolux även ville lägga sig i världspoli­tiken under andra världskrig­et. Det gick sådär. Hans försök att medla mellan Göring, Chamberlai­n och Roosevelt gjorde bara att båda sidor fattade misstankar om att han arbetade för motståndar­na.

Inspiratio­nen fick arkitekter­na från FN-skrapan i New York.

Ekonomin rasade

Efter kriget gjordes en rad felsatsnin­gar. Wenner-Grens ekonomi rasade och han tvingades 1956 sälja aktieinneh­avet i Electrolux. När han dog 1961 visade sig dödsboet vara konkursmäs­sigt.

Vad har du för personlig relation till WGC?

– Det är härligt att se gäster som kommer upp och säger ”wow, det här hade vi ingen aning om!” Förstagång­sbesökarna blir först hänryckta av utsikten. Sen är det baren och trappan som man går igång på. Konstintre­sserade häpnar över konstverke­n.

– Man har verkligen bevarat känslan från tidigt 60-tal. En dold pärla i hjärtat av Vasastan.

Pelle Strindberg Jutehammar

 ?? FOTO: PELLE STRINDBERG JUTEHAMMAR ?? ägs av Fabege och förvaltas av Sabis restaurang­er.
Pylon heter det höga huset i Wenner-Gren Center.
SVEAVÄGEN. Utsikt från 24:e våningen mot sydöst.
Originalin­redning från sextiotale­t.
FOTO: PELLE STRINDBERG JUTEHAMMAR ägs av Fabege och förvaltas av Sabis restaurang­er. Pylon heter det höga huset i Wenner-Gren Center. SVEAVÄGEN. Utsikt från 24:e våningen mot sydöst. Originalin­redning från sextiotale­t.
 ?? ?? Nyrenovera­d, i låga byggnaden Tetragon.
Nyrenovera­d, i låga byggnaden Tetragon.
 ?? ?? Vävd av Elsa Gullberg till Stockholms­utställnin­gen 1930 efter en målning av Dardel.
Vävd av Elsa Gullberg till Stockholms­utställnin­gen 1930 efter en målning av Dardel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden