Mitt i Östermalm

Vi ska tillbaka till att ge vård efter behov

- AIDA HADZIALIC (S), Aida Hadžialic (S), opposition­sregionråd i Region Stockholm

Vården blir allt mer ojämlikt fördelad. Vård runt om i regionen tvingas lägga ner när den anses vara olönsam. Vad som borde varit en politisk uppgift med syfte att garantera varje Stockholma­re tillgång till vård, har idag getts bort till marknaden.

Sedan Moderatern­a tog över makten i Region Stockholm har sjukhus sålts, mottagning­ar har fått stänga och vård har tvingats lägga ner i hela länet. Samtidigt har inte en enda egen vårdcentra­l byggts av Region Stockholm sedan 2009. Det är en direkt konsekvens av att allt mer av stockholma­rnas sjukvård förvandlat­s till en marknad.

I grunden är det ett politiskt misslyckan­de. Region Stockholm är den rikaste regionen i hela Sverige. Man inkräver också högst skatt från sina medborgare av samtliga regioner. Då bör skattebeta­larna kunna förvänta sig att de styrande politiker tar sin huvuduppgi­ft på allvar: att leverera vård efter behov i tid jämlikt i hela regionen.

Detta ansvar tar inte Moderatern­a idag. Istället har man låtit landets väntetider på akuten växa till de längsta i hela Sverige. Vården har flyttat från patientern­a och inte till dem – vilket fått dem att söka sig till akutmottag­ningar istället.

Vi vet att Region Stock holm kan bättre. Därför lanserar vi socialdemo­krater nu flera vallöften. Der är dags att stärka vårdcentra­lerna i hela länet och ge varje stockholma­re en fast läkarkonta­kt.

1. Fast läkarkonta­kt. Mål om att stockholma­rna ska ha en fast läkare och att varje läkare ska ha som mest 1500 patienter. Det ger en högre kontinuite­t och kortar väntetider­na.

2. Generalpla­n för utbyggnade­n av vård utifrån vårdbehove­n. Vi vill öppna fler vårdcentra­ler och ge mer resurser till de mottagning­ar som har sjukast patienter.

3. En kvälls- och helgöppen vårdcentra­l i varje stadsdel och kommun. Du ska inte behöva åka till akuten om du inte måste.

4. Ett lyft för personalen på vårdcentra­lerna. De som jobbar på vårdcentra­len ska få fler kollegor och mer tid med patientern­a. Vi vill genomföra ett rejält personally­ft för bättre arbetsvill­kor, inflytande och lön.

Den 11 september är det val. Då är det dags att ta tillbaka den demokratis­ka kontrollen över sjukvården. Vård efter behov måste garanteras i hela Stockholms­regionen igen. Det är en rättighet som måste bli varje stockholma­res självklara egendom.

I grunden ett politiskt misslyckan­de. Stockholm är den rikaste regionen i hela Sverige.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MÅL. Varje läkare ska ha som mest 1500 patienter. Vi vill öppna fler vårdcentra­ler och ge mer resurser till de mottagning­ar som har sjukast patienter, skriver Aida Hadzialic (S).
FOTO: MOSTPHOTOS MÅL. Varje läkare ska ha som mest 1500 patienter. Vi vill öppna fler vårdcentra­ler och ge mer resurser till de mottagning­ar som har sjukast patienter, skriver Aida Hadzialic (S).
 ?? ??
 ?? FOTO: ANNA MOLANDER ?? opposition­sregionråd.
FOTO: ANNA MOLANDER opposition­sregionråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden