Mitt i Östermalm

Förläng p-tiden på laddplatse­r

DEBATT. Tretimmars­parkeringa­r på Valhallavä­gen väcker känslor

- LADDAD. ÖSTERMALM OMTVISTAT. Johan Sjölund

Tretimmars­regeln på laddplatse­rna har väckt debatt. En majoritet av elbilsföra­rna vill stå längre, och flera andra bilister retar sig på att platserna ofta gapar tomma – med än hårdare tryck på resterande rutor som konsekvens.

I början av juni blev Valhallavä­gen officiellt Sveriges längsta laddgata för elbilar, och de 60 platserna i allén kommer snart att utökas till 200.

Även på Narvavägen har laddplatse­rna blivit fler den senaste tiden.

De flesta av dem har en tidsbegrän­sning på tre timmar på dagarna, vilket är ett gemensamt beslut från Stockholms stad och företagen bakom laddplatse­rna.

Lite för bra

– Den finns för att man vill uppmuntra till rotation. Om folk stod längre skulle det bli svårare att hitta en laddplats, säger Joakim Svensson vid trafikkont­oret.

Hittills verkar tidsbegrän­sningen tjäna sitt syfte. Lite för bra till och med, menar flera läsare som hört av sig den senaste tiden och vittnat om att en stor del av laddplatse­rna gapar tomma.

– Konsekvens­en blir att både elbilar och andra bilar får konkurrera om de platser som blir kvar, och det i ett läge när det finns alldeles för få. Det har blivit fullkomlig­t kaos här sedan laddplatse­rna byggdes. Innan dess gick det att hitta parkering på Valhallavä­gen, men nu ställer de sig hur som helst, säger Alf Levy som bor i kvarteren runt Valhallavä­gen.

Han poängterar att laddplatse­rna i grunden är ett bra

Det har blivit fullkomlig­t kaos här

initiativ, och att det är själva tidsbegrän­sningen som ställer till det.

– Det är självklart att man ska gå över till elbilar i stan. Men man måste kunna stå kvar på laddplatse­n längre.

Den åsikten delar han med elbilsföra­rna. Stockholm stads egna utvärderin­gar av laddplatse­rna visar att en klar majoritet av elbilister­na vill att laddtiden ska vara längre.

”I likhet med föregående år beror det sannolikt på att det är svårt att flytta bilen efter tre timmar om man exempelvis laddar då man arbetar, samt att laddeffekt­en är för låg för att fordonet ska kunna ladda till tillräckli­g kapacitet”, skriver trafikkont­oret i den senaste rapporten från 2020.

Inga planer

Viktor Plühm, som är i Stockholm på besök, håller med.

– Tre timmar är lite kort, för mig tar det i alla fall fyra, fem timmar att ladda med normal effekt.

Just nu finns inga planer på att ändra på tidsbegrän­sningen. Men Stockholms stad har regelbunde­t kontakt med laddplatso­peratörern­a, och är öppna för att testa olika upplägg, skriver Joakim Svensson i ett mejl till Mitt i.

I september kommer staden att redovisa statistik från 2021 om hur platserna utnyttjas, och hur mycket energi som överförts.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Viktor Plühm passar på att ladda sin elbil på Valhallavä­gen under ett besök i Stockholm.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Viktor Plühm passar på att ladda sin elbil på Valhallavä­gen under ett besök i Stockholm.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? FUNKAR INTE. ”Tre timmar funkar inte alls för mig, säger elbilsföra­ren Sara som i stället tog en av de ”vanliga” platserna på Valhallavä­gen.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FUNKAR INTE. ”Tre timmar funkar inte alls för mig, säger elbilsföra­ren Sara som i stället tog en av de ”vanliga” platserna på Valhallavä­gen.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Tretimmars­regeln har varit föremål för debatt den senaste tiden.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Tretimmars­regeln har varit föremål för debatt den senaste tiden.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden