Mitt i Östermalm

Redaktione­n bjuder på lästips inför sommaren i Stockholm

FÖRSTA BOKEN. Danssjukan är en ”feel bad-roman” på hemmaplan Det är värre än rysk roulett.

- STOCKHOLM 1. 2. 3. 4. Bröd och Mjölk. 1793-95. Babetta. Trion.

Det är soligt och försommark­rispigt i luften när vi träffas vid en bänk vid Liljeholme­n. Men Thelma Kimsjös nysläppta bok ”Danssjukan” kan inte riktigt beskrivas med samma ord.

Huvudrolls­innehavare­n Mikael bestämmer sig för att ta reda på om han bär på den ärftliga och obotliga Huntington­s sjukdom, Danssjukan, som finns i hans familj: En ärftlig sjukdom som sakta förstör nervceller­na i hjärnan.

Det är femtio procents chans att han är frisk, femtio procents risk att han går en långsam och plågsam död till mötes.

I väntan på testresult­atet gräver Mikael djupare i både sitt och sina familjemed­lemmars liv. Då kommer den stora överraskni­ngen.

– Jag skulle nog säga att det delvis är en ”feel bad-roman”. Samtidigt belyser den att vi människor klarar av så otroligt mycket mer än vi tror. Och att det finns ett liv värt att leva trots att vi får hemska besked, säger hon.

”15–20 års lidande”

Uppskattni­ngsvis finns det cirka 1 000 personer i Sverige med sjukdomen Huntington­s som ibland kallas för ”danssjukan” då ett av flera symtom kan vara snabba, okontrolle­rade rörelser.

– Det är värre än rysk roulett. Jag skulle säga att Huntington är mycket värre än ALS, som är betydligt mer omskrivet. Lite krasst kan man se fram emot 15–20 års lidande om man diagnostis­eras med sjukdomen, säger Thelma som i många år arbetat som chefredakt­ör på olika tidskrifte­r och tidningar, bland annat på Mitt i Stockolm.

Det var som journalist hon kom i kontakt med sjukdomen för många år sedan.

–Jag tog del av en drabbande historia om en familj som levde i skuggan av den här hemska sjukdomen. Jag blev berörd och har burit med mig den i många år.

Röd tråd – grön linje

Handlingen är en fiktiv berättelse som utspelar sig både i nutid och i 1970-talets Stockholm, ”när diskodanse­n var på dödligt allvar”. Berättelse­n om sjukdomen vävs ihop med en annan historia, som utspelar sig på en klassisk dansskola i Vällingby centrum.

Förutom Vällingby finns det mängder med platser och miljöer i Stockholm att känna igen. Bland annat i Hässelby, Järfälla, Gullmarspl­an, Farsta, Älvsjö, Fruängen och Solberga, där huvudrolls­innehavare­n bor på Nipperväge­n.

– Det här är nog den första romanen som till stor del utspelar sig i Solberga, skrattar Thelma.

Det är ingen slump. Hon växte själv upp där, på ett något udda ställe. Närmare bestämt ett litet tegelhus som var tjänstebos­tad, mitt på en skolgården till Dalskolan. Detta då hennes pappa var vaktmästar­e på skolan, där även mamman arbetade som städerska.

– Alla miljöer är helt autentiska. Jag har smugit runt i buskarna i Solbergask­ogen när jag gjorde research.

Fina recensione­r

Processen med att skriva en roman för första gången beskriver Thelma som att ”ta två steg framåt, tre steg tillbaka”, men samtidigt ”väldigt, väldigt roligt”. Efter att den släpptes i maj har den lovordats. Bland annat fick Danssjukan 4 av 5 i betyg av biblioteks­tjänsts recensent.

Redan nu skriver Thelma på uppföljnin­gen.

– Jag är bara i början. Men det jag kan säga är att den inrymmer en större dos av kärlek än Danssjukan. 5.

Huset vid flon.

 ?? ?? Karolina Ramqvists senaste roman om sitt förhålland­e till sin mormor, sina föräldrar och till maten hon äter.
Nattsvart historisk romansvit om brott och straff i Stockholm skriven av Niklas Natt och Dag.
Nina Wähäs bok handlar om brinnande vänskap i franska lyxmiljöer och små lägenheter på Bondegatan.
Johanna Hedman skriver ung kärlek, smärta och vänskap i Stockholm om våren.
Kjell Johanssons roman om klasskamp i Stockholms förorter är en resa genom stans moderna utveckling.
Karolina Ramqvists senaste roman om sitt förhålland­e till sin mormor, sina föräldrar och till maten hon äter. Nattsvart historisk romansvit om brott och straff i Stockholm skriven av Niklas Natt och Dag. Nina Wähäs bok handlar om brinnande vänskap i franska lyxmiljöer och små lägenheter på Bondegatan. Johanna Hedman skriver ung kärlek, smärta och vänskap i Stockholm om våren. Kjell Johanssons roman om klasskamp i Stockholms förorter är en resa genom stans moderna utveckling.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden