Mitt i Östermalm

Kriminella går fria – får inte plats på statens hem

- STOCKHOLM SOCIALBORG­ARRÅD. KRAV. Michael Toll michael.toll@mitti.se

Statens institutio­nsstyrelse, SiS, klarar inte av sitt uppdrag att ta hand om utsatta ungdomar från Stockholm. Detta på grund av en akut brist på platser.

– Det är allvarligt och helt oacceptabe­lt, säger Jan Jönsson (L), socialborg­arråd i Stockholms stad, till SVT.

Stockholms stad, började märka av platsbrist­en hos SiS för flera månader sedan. Mer än hälften av stadsdelar­na – både i innerstade­n och i utsatta områden – uppger att de har tvingats placera ungdomar på HVBhem, förstärkt jourhem eller behandling­sfamiljer i stället för en sluten institutio­n, enligt socialborg­arrådet Jan Jönsson (L).

Detta trots att ungdomarna har haft allvarlig problemati­k och stort behov av stöd – som bara SiS har kompetens och förutsättn­ingar att klara.

Det här var SVT först med att rapportera om.

”Platsbrist­en har också lett till att unga har rymt från HVB-hem som de har placerats på, i några fall med fara både för dem själva och sin omgivning. Flera ungdomar har farit illa och några familjer har fått stora svårighete­r när deras ungdomar inte har fått det stöd de behöver”, skriver Jan Jönsson i en skrivelse.

Sis-chefen: ”Helt orimligt”

Stabschefe­n på Sis, Johan Feldtman, håller med om att det inte är en bra situation.

– Ja, det här är helt orimligt. Vi ska kunna anvisa plats omedelbart och kunna erbjuda skydd för barn och ungdomar som behöver det direkt, säger han till SVT.

Enligt honom beror den ansträngda situatione­n på flera saker. Bland annat svårighete­r att rekrytera personal, pågående lokalrenov­eringar samt att de barn och unga som placerats haft stora vårdbehov.

Jan Jönsson kräver nu att socialmini­ster Lena Hallengren (S) vidtar omedelbara åtgärder för att få bukt på problemen.

Det här är helt orimligt. Vi ska kunna anvisa plats omedelbart.

 ?? FOTO: PRESSBILD FOTO: MOSTPHOTOS ?? Jan Jönsson (L).
Regeringen måste omedelbart bygga ut fler platser på SiS, kräver Jan Jönsson (L).
FOTO: PRESSBILD FOTO: MOSTPHOTOS Jan Jönsson (L). Regeringen måste omedelbart bygga ut fler platser på SiS, kräver Jan Jönsson (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden