Mitt i Östermalm

Turisterna ger vänliga Stockholm toppbetyg

ÅTERKOMST. Turisterna har hittat tillbaka efter pandemin

- Jens Kassnert

Människorn­a här har varit väldigt vänliga och hjälpsamma.

STOCKHOLM

Under sommaren visar Stockholm upp sin finaste sida. Något som uppskattas av utländska besökare vilket märks på turistattr­aktionerna.

Men trots ett uppsving för turismen är branschen inte helt återställd efter pandemin.

Skansen, Gamla stan, Vasamuseet och vaktparade­n vid Kungliga slottet. Typiska platser för turister att besöka under sin vistelse i Stockholm. Och under sommarmåna­derna kommer turister från världens alla hörn till staden.

Men vad tycker turisterna om Stockholm som resmål och varför valde de att resa hit? Mitt i gav sig ut på stan under en av sommarens allra varmaste dagar och det fullständi­gt kryllande av utländska turister på gator och torg.

– Människorn­a här har varit väldigt vänliga och hjälpsamma. Men framför allt är det vackert med vattnet och staden så nära på varandra. Jag skulle garanterat rekommende­ra andra att resa hit, säger Kris Kosmaczews­ki från Leicester i England som har rest till Stockholm med sin fru Helen Kosmaczews­ka.

Första besöket

Det är deras första besök i Stockholm. Att det blev just Stockholm beror på att de betar av hela Skandinavi­en.

För några månader sedan var de i Köpenhamn. De har blivit extra försiktiga efter pandemin.

–Vi bar ansiktsmas­k på planet hit fast det var det inte många andra som gjorde. Smittan kommer nog att öka nu med allt resande, säger Kris Kosmaczews­ki .

Även om pandemin gjort att den utländska turismen inte helt ligger i nivå med hur det såg ut innan har den ökat i år jämfört med föregående år under samma period. Detta enligt en analys gjord av Tillväxtve­rket.

Under december till april, hade Sverige hela 243 procents ökning av inresta turister. Detta är ändå en minskning med 18 procent jämfört med 2019, innan pandemin.

På Stockholms slotts yttre borggård har det samlats mängder av turister för att se vaktavlösn­ingen och höra orkesterns pampiga musiknumme­r. Det är inte bara utländska turister på plats. Här står även turister från andra delar av Sverige och även Stockholma­re och tittar på.

–Man turistar så sällan i sin egen stad. Trots att jag har bott i Stockholm i hela mitt liv har jag inte varit inne i slottet. Men det ska jag göra nu, säger Bo Edenfäll från Vaxholm.

 ?? ?? PÅ TUR.
En populär aktivitet för turister i Stockholm är att gå på någon av de guidade turerna. Här i Gamla stan.
PÅ TUR. En populär aktivitet för turister i Stockholm är att gå på någon av de guidade turerna. Här i Gamla stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden