Mitt i Östermalm

Af Chapman kan bli restaurang

TILL SALU? Oro för vandrarhem­mets framtid

-

Ta en kall öl och en bit kött på af Chapman i kvällssole­n.

Fullriggar­en af Chapman är ett klassiskt inslag i Stockholms stadssilhu­ett. Staden öppnar för att få in en ny verksamhet i båten, vilket fått STF vandrarhem att reagera.

– Allt sker utan dialog med oss, säger vd:n Maria Ros Hjelm.

För en tid sedan sjösatte staden en utredning för att se över möjlighete­n att sälja fullriggar­en af Chapman, som ligger förtöjd vid Skeppsholm­en.

Den var för dyr i drift, menade den blågröna majoritete­n. I dag används af

Chapman av Svenska turistföre­ningen (STF) som vandrarhem.

Trevare har lagts ut till Statens fastighets­verk och Statens maritima museer för att se om de vill köpa båten, men i en lägesrappo­rt konstatera­s att deras intresse varit svalt.

Knepigt hitta ny ägare

Att hitta en ny, långsiktig ägare är knepigt och att lägga båten i en torrdocka är inte aktuellt – därför fokuserar nu staden på att se om det går att bredda användning­en.

I dag är det enligt avtal bara tillåtet med vandrarhem i båten.

– Vi behöver stärka platsen som turistmål och göra den tryggare, då behöver vi en verksamhet som är mer öppen. Statens fastighets­verk som vi arrenderar kajen av är positiv till en förändring av reglerna, säger fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M).

Han menar att en restaurang hade varit ett alternativ.

– Det skapar mer rörelse och trygghet senare på dygnet. Att kunna ta en kall öl och en bit kött på af Chapman i kvällssole­n tror jag hade gjort fartyget mer uppskattat än i dag.

Finns behov av ökad trygghet på Skeppsholm­en?

– Det är en vacker plats som fler borde upptäcka. Detta kan göra den mer levande, och förbättrad belysning innebär ju ökad trygghet när mörkret faller.

Vad gäller restaurang­båtar finns Patricia och Thaibåten i stan – behövs en till?

– En restaurang är bara en av flera möjliga verksamhet­er, men jag tror absolut att det hade varit uppskattat.

STF känner sig överkörda

STF har haft vandrarhem i af Chapman sedan 1949. Beskedet att de kan behöva flytta har inte fallit i god jord.

– Vi har i princip bara fått ett mejl om att hyran behöver höjas och att staden gör bedömninge­n att vi inte kan klara den, säger STF:s vd Maria Ros Hjelm.

– Det här är ett av världens mest kända vandrarhem. Vi har haft hundratuse­ntals besökare som kunnat bo hos oss även om de inte har tjocka plånböcker.

af Chapmans däck ska renoveras 2022–2023. Under tiden ska staden utreda nya användning­sområden. Dennis

Wedin menar att det är tidigt i processen och att man självklart ska föra dialog med STF i ett senare skede. Opposition­sborgarråd­et Jan Valeskog (S) vill inte säga om han ställer sig bakom en eventuell försäljnin­g, men menar att det är viktigt att skeppet är tillgängli­g för stockholma­rna.

– Vi ser gärna att STF efter renovering­en får fortsätta bedriva verksamhet förutsatt att man når en överenskom­melse om hyran.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? FASTIGHETS­BORGARRÅD. Dennis Wedin (M) vill att man ser över om det går att hitta på något annat med af Chapman.
FOTO: STOCKHOLMS STAD FASTIGHETS­BORGARRÅD. Dennis Wedin (M) vill att man ser över om det går att hitta på något annat med af Chapman.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FUNDERING. Vandrarhem för turister eller krog för hungriga?
FOTO: MOSTPHOTOS FUNDERING. Vandrarhem för turister eller krog för hungriga?
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PATRICIA. En annan res- taurangbåt i Stockholm.
FOTO: MOSTPHOTOS PATRICIA. En annan res- taurangbåt i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden