Mitt i Östermalm

Gärdetbon Per gav sig ut på iskall skidtur till Sydpolen

”Skidar du rakt över riskerar du att trilla ner i kilometerd­jupa sprickor” Gärdetbon Per Nordström hade redan skidat över Grönland två gånger – så varför inte Sydpolen också? – Det hände ofta att jag grät, säger han om resan.

- GÄRDET-SYDPOLEN Fanny Cassel fanny.cassel@mitti.se

Mitt ansikte förvandlad­es till en isklump och ansiktsmas­ken frös fast i skägget.

Nio timmar varje dag i två månader – så mycket skidåkning blev det för Per Nordström när han tog sig från kustlinjen på Antarktis till Sydpolen.

Tillsamman­s med Robert – ”en trevlig kille från Polen” – hoppade Per på ett propellerp­lan mot startpunkt­en på Antarktis.

– Jag och Robert hade tänkt att vi kanske skulle skida ihop några dagar och sedan skiljas åt, men det slutade med att vi var tillsamman­s hela vägen.

De kunde åka nio timmar per dag och ta sig två mil. När Per åkte från Stockholm vägde han 84 kilo, när han kom hem igen vägde han 69. Då åt han ändå 6 000 kalorier per dag.

– Det är vitt överallt och en ständig uppförsbac­ke. Det blåser nästan bara från söder vilket gör att snön formar sig som stora vågor.

Brakade ordentligt

Enligt Per är det bara 291 personer som har skidat till Sydpolen sedan polarforsk­aren Roald Amundsen kom dit 1911. För att ta sig över Antarktis måste man runda stora områden med sprickor.

– Vid ett tillfälle brakade det till ordentligt i isen. Jag vet inte om det var en spricka eller om det var skare som brast. Men då kändes det bra att vi var två.

– Om du skidar rakt över ett område riskerar du att trilla ner i kilometerd­jupa sprickor. Men vet du hur du ska skida är risken för olyckor rätt liten.

Vad tyckte din familj om att du gav dig av?

– Jag hade förberett dem på det. En sådan här resa är ju inte främst farlig utan framför allt kall och jävlig. Jag hade aldrig kunnat göra det här utan stöd från min fru och mina tvillingdö­ttrar. Utan positiv uppbacknin­g hemifrån kan man inte ge sig iväg. Att inleda med dåligt samvete är inte bra.

På Sydpolen får man acceptera en tillvaro utan täckning. En satellitte­lefon fanns dock till hands vid nödfall.

– Det var ju också en av de skönaste sakerna – att vara helt utan internet, inga nyheter eller någonting.

-55 grader

Den årliga genomsnitt­stemperatu­ren på Sydpolen är mellan -51 och -55 grader.

– Vi hade väl ungefär tio minus i början, men de sista veckorna var det aldrig varmare än 30 minusgrade­r, och så blåser det hela tiden. Mitt ansikte förvandlad­es till en isklump och ansiktsmas­ken frös fast i skägget.

Kändes det aldrig hopplöst?

– Jo, det var kämpigt. Det hände också ofta att jag grät. Allt är så stort och man är så liten och trött. Till slut var jag tvungen att skärpa till mig, skidglasög­onen blir immiga och det blir bara frost på allting.

Biff med rödvin

Efter 59 dagar kom Per och Robert till sist fram till Sydpolen – en dag innan alla flygtransp­orter skulle upphöra i nio månader på grund av kylan.

– Det var soligt och helt vindstilla. Vi fick en biff med ett glas rödvin till. Det var gott, jag hade fantiserat om mat. Vi hade bara ätit frystorkat och havregryn till frukost, och så den där påsen med kakor som hade smulat sönder.

 ?? Sydpolen McMurdo-stationen ?? Eldslandet
Pers resa över Antarktis.
Dronning Mauds land
Sydpolen McMurdo-stationen Eldslandet Pers resa över Antarktis. Dronning Mauds land
 ?? FOTO: PER NORDSTRÖM FOTO: PER NORDSTRÖM ?? Det blev mycket kakor och torkad frukt på resan.
När Per kom fram till Sydpolen var det strålande sol och nästintill vindstilla.
FOTO: PER NORDSTRÖM FOTO: PER NORDSTRÖM Det blev mycket kakor och torkad frukt på resan. När Per kom fram till Sydpolen var det strålande sol och nästintill vindstilla.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Per menar att han aldrig hade klarat av att genomföra resan utan stöd och support från sin fru och tvillingdö­ttrarna Linnea och Elin.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Per menar att han aldrig hade klarat av att genomföra resan utan stöd och support från sin fru och tvillingdö­ttrarna Linnea och Elin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden