Mitt i Östermalm

Uppmaninge­n: Ta en Uber till akuten

112. Vänta på ambulans skulle ta för lång tid

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Både 1177 och läkare uppmanade den sjuke mannen att ta taxi till akuten. Men det är inget som chefläkare Patrik Söderberg rekommende­rar.

STOCKHOLM

Åk till akuten om huvudvärke­n blir värre eller vid synpåverka­n. Det rådet fick en 60-årig man av sin läkare. Och det blev värre. Mannen, som vill vara anonym, ringde då sjukvårdsr­ådgivninge­n. Det visade sig vara rätt bråttom, och 1177 uppmanade honom att ta en taxi.

– Det skulle bli för lång väntan på ambulans, ansåg de, säger han.

Väl på akuten blev det datortomog­rafi då det fanns risk för blodpropp och hjärtinfar­kt, berättar mannen, som lider av en reumatolog­isk sjukdom. Ett par veckor senare var det dags igen. Nu blev det ett 112-samtal, prio 1-ambulans och akuten på Karolinska och inläggning.

Efter en tid hemma svullnade han upp från höften och nedåt. Läkaren på Karolinska bad honom komma in så snabbt som möjligt, och inte invänta ambulans om bedömninge­n blev prio 2.

Det blev åter en Uber till intensivak­uten, berättar han.

Den som behöver ambulans ska ringa 112, så bedömer de hur bråttom det är.

Tar allt längre tid

Prio 1 gäller vid livshotand­e tillstånd. 2023 var mediantide­n 16,5 minuter från larmsamtal­et till att resurs var på plats. För tio år sedan var den 15,4 minuter. För prio 2-larm var mediantide­n 37 minuter.

– Mediantide­n kryper uppåt. Belastning­en ökar eftersom vi är fler och andelen äldre växer. Sedan gör trafiksitu­ationen att det blir allt svårare att ta sig fram, säger Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospita­la vården i Region Stockholm.

Det finns cirka 80 ambulanser i drift, som kör 600 patienter per dygn. Utöver det finns numera ett 40-tal sjuktransp­ortbilar som kan ta de lättare transporte­rna.

– Vi hoppas att det ska frigöra ambulansre­surser.

Om fler patienter tar taxi frigörs också resurser. Men det är inget som Patrik Söderberg rekommende­rar.

– Nej, det får i så fall vara en individuel­l bedömning om det är tillräckli­gt säkert. Men att 1177 och läkare uppmanar att ta taxi låter jättekonst­igt. Den som behöver ambulans ska ringa 112, så bedömer de hur bråttom det är och vilken resurs som ska skickas, säger han.

Medhelp, som driver 1177 för regionens räkning, säger att de inte kan uttala sig om det enskilda fallet. 08-550 551 04

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det finns 80 ambulanser i regionen, och de är hårt belastade.
FOTO: MOSTPHOTOS Det finns 80 ambulanser i regionen, och de är hårt belastade.
 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM ?? Chefläkare Patrik Söderberg.
FOTO: REGION STOCKHOLM Chefläkare Patrik Söderberg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden