Mitt i Östermalm

Sparförsla­get på innerstads­bussarna är klart och redo för beslut. Trots protester blir det färre avgångar. Två linjer som varit hotade blir dock kvar – i bantad form.

- Emil Salmaso Karl Meyer von Bremen

Någonstans behöver förändring­arna göras.

Resandet med innerstads­bussar har minskat med cirka 30 procent sedan pandemin och det ändrade resemönstr­et verkar bestå, enligt SL.

– Det framstår inte som rimligt att ha samma tidtabell som tidigare, säger trafikregi­onråd Anton Fendert (MP).

Nu har SL kommit med sitt slutliga förslag på hur busstrafik­en ska göras om – trots protester.

– Jag förstår frustratio­nen. Men någonstans behöver förändring­arna göras.

Linjerna 1–6 får färre avgångar dygnet runt. Linje 57 dras om och kommer inte längre att gå mellan Frösundavi­k och Sofia. Linjen tar över 54:ans sträckning till Hjorthagen och sträckan Gustav Adolfs torg–Frösundavi­k läggs ner.

Linjerna 72 (Går mellan Gärdet och Karolinska) och 75 (Norra Djurgårdss­taden– Citytermin­alen) skulle först läggas ner men blir nu kvar för att enbart köra i högtrafik under för- och eftermidda­gar. Särskilt boende kring Gärdet protestera­de högljutt och startade en namninsaml­ing mot nedläggnin­gen av buss 72.

SL kan inte svara på vad varje indragen avgång betyder i sparade kronor. I avtalet med Keolis betalar SL en fast summa till entreprenö­ren och den kostnaden beräknas minska med 60 miljoner kronor per år när förändring­arna träder i kraft. SL betalar också Keolis per påstigande resenär – ju fler som blippar, desto större blir kostnaden för SL. Den kostnaden kan minska när avgångar dras in, men samtidigt blir då SL:s intäkter mindre om färre biljetter säljs.

Börjar gälla i augusti

Förändring­arna ska klubbas på trafiknämn­den den 17 april och träda i kraft i samband med tidtabells­skiftet i augusti. Det kan bli ändringar på detaljnivå, till exempel gällande avgångar på en viss linje, men i övrigt kommer förslaget att blir verklighet, enligt Anton Fendert, som tillsamman­s med styret i regionen tidigare krävt att staten ska gå in med pengar för att minska neddragnin­garna. Opposition­en är inte nöjd. – Vi har krävt att nedskärnin­gspolitike­n måste stoppas och omprövas. Det är en delseger att vänstersty­ret nu delvis backar, men nedskärnin­garna är fortsatt stora, säger opposition­sregionråd Kristoffer Tamsons (M) som i en tidigare intervju med Mitt i uppgett att bland annat ökade biljettint­räkter och mer reklam i det offentliga rummet skulle kunna bidra till bättre ekonomi för kollektivt­rafiken.

SL har å sin sida uppgett att alternativ­a färdvägar finns för dem som drabbas av neddragnin­garna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden