Mitt i Östermalm

Buss 72 och 75 blir kvar – i bantad form

- Fanny Cassel fanny.cassel@mitti.se

Det har varit värt att kämpa för.

”Rädda buss 72” fick över 1800 underskrif­ter och rösterna för att bevara linje 75 har även de låtit högt. Nu kan linjerna bli kvar – men med betydligt färre avgångar.

GÄRDET–NORRA DJURGÅRDSS­TAN–VASASTAN

Planen var tidigare att både linje 72 och 75 helt skulle försvinna – men så blir det inte.

De blir var, med med betydligt färre avgångar. För linje 72 dras avgångarna ner från 53 till 12 per dag. Bussen som i dag rullar hela dagarna ska i stället trafikeras enbart morgon och eftermidda­g.

Johan Gustafsson startade namninsaml­ingen ”Rädda buss 72” fick ihop över 1 800 underskrif­ter.

– Att Region Stockholm nu vill ta bort 80 procent av 72:ans avgångar med motivering­en att resandet minskat med 30 procent är inte rimligt. Äldre, barn och familjer på Gärdet är beroende av bussen. Resandet kommer inte att öka om man försämrar lokaltrafi­ken – i stället behöver förbättrin­gar göras. Gör man för stora neddragnin­gar finns det risk att SL nästa år säger att resandet minskat ännu mer. På så sätt utplånar de sig själva.

”Jag är skitglad”

Tomas Palmqvist, som tar bussen till sitt arbete på Karolinska, har också varit aktiv i bevarandet av busslinje 72.

– Jag är skitglad över att den blir kvar! Jag förstår att regionen har ekonomiska utmaningar och då kan den här förändring­en vara en del i en kompromiss.

– Sedan tycker jag så klart att det är tråkigt med neddragnin­gar i kollektivt­rafiken över huvud taget. Buss 72 spelar en viktig roll, även utanför rusningstr­afik.

Viss besvikelse

Även buss 75 (Norra Djurgårdss­taden – Citytermin­alen) räddas från nedläggnin­g men minskas till tolv avgångar per dag, enligt förslaget. Anna Kullendorf, som varit en av drivkrafte­rna bakom uppropet för att rädda buss 75, ser det som en delseger.

– Det har varit värt att kämpa för det här. Det finns en viss besvikelse över att turtäthete­n blir väldigt dålig, men det viktigaste är att buss 75 blir kvar och att den går när människor reser till skola och arbete.

– Nästa steg är att fortsätta argumenter­a för fler avgångar. Vi har sagt hela tiden att vi har förståelse för att regionen måste prioritera men vi känner fortfarand­e att vi inte förstår de har prioritera­t, i och med att buss 75 är en av få linjer där resenärern­a blivit fler.

 ?? FOTO: KATARINA LINDE ?? Vill ha kvar bussen. Från vänster: Pär Åberg, Tomas Palmqvist, Pauline Gustafsson, Viktoria Gustafsson och Johan Gustafsson.
FOTO: KATARINA LINDE Vill ha kvar bussen. Från vänster: Pär Åberg, Tomas Palmqvist, Pauline Gustafsson, Viktoria Gustafsson och Johan Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden