Mitt i Östermalm

Välkomna tillbaka – eller inte?

”Byta namn från Mötet till #metoo?”

- Fanny Cassel fanny.cassel@mitti.se

Ska offentlig konst som blivit utplacerad vara där för evigt?

En dominant man och en halvliggan­de kvinna. Konstverke­t ”Möte” väcker minst sagt blandade känslor. Långt ifrån alla vill se det på Östermalms­torg igen.

ÖSTERMALMS­TORG

”Från början stod den kraftiga nakna mannen ensam utanför Östermalms­hallen med den styckade djurkroppe­n på axeln och med rest penis. Flera år senare tillkom en ny del. På egen sockel kom nu en kvinna som fallit på rygg. Hon hade ett mycket litet huvud, men breda vidgade lår vända mot den mot henne lutande lustfyllda mannen.”

Så beskriver Östermalms­bon Torgny Åström Willy Gordons staty ”Möte” i ett mail till Mitt i.

Inför renovering­en av torget lyftes konstverke­t bort, men planen är att den ska komma tillbaka.

”Me too”

– Ska offentlig konst som blivit utplacerad vara där för evigt? Det här konstverke­t har väckt diskussion­er. Inte till en början, när det bara var mannen som stod där. Men när kvinnan kom dit blev det debatt, säger Torgny Åström.

– I samband med #metoo väcktes tankar som samhället behöver ta hänsyn till i mängder av fall.

År 2005 vandaliser­ades statyn och mannens penis skars bort.

– En lösning hade varit att byta namn på statyn till ”#metoo”. Man kan också arbeta med tidsbegrän­sad konst, vi förändras hela tiden och i och med det förändras även vårt berättande, säger Torgny Åström.

En senare tolkning som Willy Gordon gav är att statyn är en hyllning till mannens kroppsarbe­te och en kvinna på väg upp ur sitt underläge, skriver Martin Stugart i Dagens Nyheter 2003, samma år som konstnären gick bort.

På statens konstråd håller man just nu en utställnin­g där man frågar sig om man får visa vad som helst i offentlig miljö. ”Varning för konsten! Verk från statens konstråds samling” är en utställnin­g där rådet samlat ihop konst som genom åren väckt obehag.

– Vi visar mindre verk som har återlämnat­s från myndighete­r. Det vi vill lyfta är hur vi som betraktare påverkas av tidens gång och det verken har gemensamt är att de återlämnat­s för att de ansetts otidsenlig­a eller störande. Men faktum är att fler av dem som återlämnat­s är på väg ut igen, säger Henrik Orrje, vik. direktör vid Statens konstråd.

Att offentlig konst engagerar och väcker debatt är varken nytt eller förvånande, menar han.

Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst, håller med:

– Vi tar inte bort verk med anledning av de eventuella åsikter som finns just nu, då skulle vi behöva ta bort många skulpturer. I stället får man addera nya tolkningar och berättelse­r om konstverke­t. Man kan tänka att det hela tiden växer fram andra berättelse­r och tolkningar av skulpturer­na, och kanske då också en kritisk berättelse.

Vad skulle det krävas för att ni skulle ta bort en staty?

– Statyn är gjord för länge sedan, så det är ju också en kulturell årsring och ett kulturellt arv. Jag tycker att det är synd att ta bort sådana årsringar – då är det bättre att reflektera över vad de säger idag. Det finns massor med olika sätt att se på verket.

 ?? FOTO: STOCKHOLM KONST ?? Den manliga delen av skulpturen restes redan 1974. 1988 kom även en kvinna, det var då den fick titeln Möte.
FOTO: STOCKHOLM KONST Den manliga delen av skulpturen restes redan 1974. 1988 kom även en kvinna, det var då den fick titeln Möte.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Torgny Åström föreslår att konstverke­t byter namn till ”#metoo”
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Torgny Åström föreslår att konstverke­t byter namn till ”#metoo”
 ?? FOTO: EDIT HAGDAHL ?? Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst.
FOTO: EDIT HAGDAHL Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst.
 ?? FOTO: RICARD ESTAY ?? Henrik Orrje, vik. direktör vid Statens konstråd.
FOTO: RICARD ESTAY Henrik Orrje, vik. direktör vid Statens konstråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden