Mitt i Östermalm

Polisens nya metod: Gå på magkänsla

Kartlägger Övertalar Går tillbaka

- Emil Salmaso

Sannolikt är tipsen vi får in toppen av ett isberg.

För att komma åt våldet i nära relationer testar polisen en ny arbetsmeto­d – magkänslan. 80 adresser i innerstan och på Lidingö har kartlagts.

STOCKHOLM

Polisen i innerstan och på Lidingö satsar på att komma åt brott i nära relationer. De genomför informatio­nskampanje­r som ”Våga tipsa” och ”Sluta slå”, där de sätter upp affischer och delar ut broschyrer. Sedan ett halvår tillbaka jobbar de även med att ta fram en metod för att komma åt relationsb­rotten, särskilt våldet. De ska gå mer på magkänsla, säger Johann Danielsson på Norrmalmsp­olisen som nu jobbar heltid med att koordinera arbetet.

– Det kan komma in ett tips om att det skriks och bråkas i en lägenhet. Vi kanske inte får något tillräckli­gt konkret för att kunna göra en anmälan, däremot får vi en dålig magkänsla. Den ena parten kanske för all talan medan den andra kanske står helt tyst och ser ledsen ut. Då följer vi upp det.

Kartlägger adressen

Hittills i år har polisen kartlagt 56 adresser på Norrmalm och ett 30-tal på Södermalm. De kan komma från ett tips av en granne, en anmälan eller larm om grova våldsbrott.

Att det är flest adresser i Norra innerstade­n beror på att det bor mycket människor i stadsdelen, tror Johann Danielsson.

– Sannolikt är tipsen vi får in toppen av ett isberg. Vi jobbar mycket med återbesök, tar kontakt, pratar med grannar i trapphuset.

Enligt siffror från Brå har var fjärde ung kvinna mellan 16 och 25 år någon gång utsatts för våld av en partner eller ex-partner. I innerstan och Lidingö anmäldes totalt 1 395 relationsb­rott förra året. 451 var det kvinnor som misshandla­ts och 175 män.

Rätt ofta vill målsägande­n inte göra en polisanmäl­an. Polisen försöker få dem att delta i utredninge­n eller att ta kontakt med socialtjän­sten. Men de vänder sig till den som utövar våldet också.

Hittills i år har runt tre gånger så många kvinnor anmält relationsv­åld som män.

– Det finns tyvärr många våldsutöva­re vi måste följa upp och prioritera. I snitt är det runt 16 kvinnor per år som dödas av en partner.

Projekt lades ner

Arbetet med den nya metoden pågår fram till slutet av 2024. Metoden bygger vidare på det uppmärksam­made projektet IGOR på Södermalm, där polisen arbetade tätt med socialtjän­sten mellan 2021 och slutet av 2023. IGOR lades ner men ledde till att fler ärenden som rör våld mot kvinnor kunde lämnas över till åklagare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Två gånger per år har polisen särskilda insatser mot våld i nära relation. Snart drar Citypolise­n igång med den så kallade Islandsmod­ellen. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS Två gånger per år har polisen särskilda insatser mot våld i nära relation. Snart drar Citypolise­n igång med den så kallade Islandsmod­ellen. Genrebild.
 ?? FOTO: POLISEN ?? ”Det är aldrig okej att bli utsatt för våld av sin partner”, säger Johann Danielsson, operativ koordinato­r för särskilt utsatta brottsoffe­r på LPO Norrmalm.
FOTO: POLISEN ”Det är aldrig okej att bli utsatt för våld av sin partner”, säger Johann Danielsson, operativ koordinato­r för särskilt utsatta brottsoffe­r på LPO Norrmalm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden