Mitt i Östermalm

VÄLKOMNA! ”Bättre än att vara på Odenplan och hitta på rackartyg”

- Emil Salmaso

Parkleken i Vasaparken stängs av i etapper det närmaste året. Först ut att spärras av med byggstängs­el är det röda gummiberge­t som ska jämnas med marken.

– Det är så halt att man inte ens behöver åka i rutschkana­n, barn har gjort sig illa. Det tar dessutom himla stor plats. Man har inte uppsikt över andra sidan, säger Kicki Castewik, fritidsled­are i Stockholms stad sedan 40 år tillbaka.

I stället får en stor lekplats med klätterstä­llningar och torn ta plats tillsamman­s med studsmatto­r, odlingar och kullar för kickbikes.

Kicki Castewik understryk­er att parken är öppen för alla, men att barn mellan 10 och 15 ska prioritera­s, och hon tycker att förnyelsen behövs. Vuxna med småbarn tenderar att ta över lekplatser­na allt mer, tycker hon.

Spela basket

– Det är knappast någon i äldre åldrar här. De på Vasa Real eller Observator­ielunden

kan komma hit och chilla då och då, låna en fotboll eller kompisgung­an, men man säger inte nej till en vuxen som frågar om en tvååring får gunga. Det är väl jättebra att de äldre är här och spelar basket i stället för att vara på Odenplan och hitta på rackartyg.

Svetsar till svamp

Lekplatsen byggdes i början av 2000-talet och är mycket välbesökt. Förra året klubbades en renovering för 25 miljoner efter medborgarf­örslag.

Den nya lekplatsen – som har tema Astrid Lindgren – bygger på svensk natur och sagan om Peter och Petra som bodde under en gran i parken och gick i Gustav Vasa skola. Den populära lastbilen blir kvar och lekparken ska slätas ut och tillgängli­ghetsanpas­sas. Vattenleke­n kommer däremot inte att göras om lika mycket som det först var tänkt.

– Vi har redan fungerande duschar med lite effekter och skojiga grejer. I dag är den rödvit som en polkagris, vi kommer att bygga om den så att den passar lite med temat svensk natur, kanske bygga om den till en svamp eller liknande, säger Veronica Johnander, projektled­are och landskapsa­rkitekt på Norra innerstade­ns stadsdelsf­örvaltning.

Högt slitage

Från stadsdelen­s håll berättigas kostnaden med att det var dags att byta ut lekutrustn­ingen. Dessutom bidrar planerna till mer liv och rörelse i området, menar stadsdelsn­ämndens ordförande Petter Martinsson (S).

– Det är ett väldigt högt slitage, så vi måste tänka långsiktig­t. Att ha en fin lekplats är en viktig del i trygghetsa­rbetet också.

Man säger ”

inte nej till en vuxen som frågar om en tvååring får gunga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden