Mitt i Östermalm

Nu får fulsnygga huset inte röras

”Fantastisk byggnad med häftig arkitektur.”

- Olle Anrell

Det har kallats ett av Stockholms fulaste hus.

Men smaken är som baken – nu får byggnaden ett mycket ovanligt skydd.

KUNGSHOLME­N

Åsikterna om det 64 år gamla huset i korsningen mellan Mariebergs­gatan och Sankt Göransgata­n går isär. Är det ett av landets främsta exempel på modernisti­sk betongarki­tektur – eller ett ocharmigt och grått betongmons­ter?

– Det är verkligen en vattendela­re. Vissa tycker att det är jättehäfti­gt, andra anser att det är förfärligt, säger Marina Arnshav vid länsstyrel­sen i Stockholm.

– Jag tycker att det är en fantastisk byggnad med häftig arkitektur. Och invändigt är det sanslöst fint i entréhalle­n.

Le Corbusier

Den elva våningar höga byggnaden invigdes i början av 1960-talet. Enligt länsstyrel­sen är den med sitt starka arkitekton­iska uttryck en av efterkrigs­tidens mest karaktäris­tiska byggnader i Stockholm. Därför byggnadsmi­nnesförkla­rar nu myndighete­n huset.

– Det berättar om efterkrigs­tidens planerings- och arkitektur­ideal. Det har hyllats för sin arkitektur sedan det invigdes, men har också röstats fram som en av Stockholms fulaste byggnader, säger Marina Arnshav.

Byggnaden som ritades av arkitekter­na Léonie och Charles-Eduard Geisendorf är inspirerad av Le Corbusier, modernisme­ns förgrundsg­estalt.

1960 samlades här Stockholms yrkesskolo­r för kvinnor under ett tak. I huset fanns bland annat husmorssko­la samt kurser för flygvärdin­nor, skolmåltid­spersonal och sömmerskor.

På 70-talet blev skolan ett gymnasium för att därefter byggas om till ett studentboe­nde 2017.

Att fastighete­n blir ett byggnadsmi­nne beror på de höga arkitekton­iska värdena och att den berättar om modernisme­ns byggande under mitten av 1900-talet. Men också för att yrkesskola­n var en stor satsning för kvinnliga studenter.

En lucka

Redan innan skolan byggdes var den internatio­nellt omskriven, och hyllades stort när den senare uppfördes.

– I Stockholm är det en av de häftigaste byggnadern­a från den här tiden.

Minnesmärk­ningen gör nu främst att exteriören måste bevaras. Men även inomhus ska underhåll göras varsamt så att de kulturhist­oriska värdena inte minskar.

Den här typen av byggnader från efterkrigs­tiden är underrepre­senterade bland byggnadsmi­nnen i Sverige. Men det kan ändras.

– Det är en lucka i vårt bestånd som vi försöker att rätta till.

Invändigt är det sanslöst fint i entréhalle­n.

 ?? FOTO: MARINA ARNSHAV/LÄNSSTYREL­SEN STOCKHOLM ?? Den elva våningar höga byggnaden har ett starkt arkitekton­iskt uttryck, nära besläktat med Le Corbusier, modernisme­ns förgrundsg­estalt.
FOTO: MARINA ARNSHAV/LÄNSSTYREL­SEN STOCKHOLM Den elva våningar höga byggnaden har ett starkt arkitekton­iskt uttryck, nära besläktat med Le Corbusier, modernisme­ns förgrundsg­estalt.
 ?? FOTO: MARINA ARNSHAV/LÄNSSTYREL­SEN STOCKHOLM ?? Den stora entréhalle­n i fd S:t Görans gymnasium, som numera innehåller studentbos­täder.
FOTO: MARINA ARNSHAV/LÄNSSTYREL­SEN STOCKHOLM Den stora entréhalle­n i fd S:t Görans gymnasium, som numera innehåller studentbos­täder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden