Mitt i Östermalm

Anpassad och trygg omsorg för demenssjuk­a

-

För att bemöta personer med demenssjuk­domar bättre har medarbetar­e på Gärdets gruppbosta­d genomgått utbildning­en Stjärnmärk­t. Metodiken, som med framgång redan används inom äldreomsor­gen, har nu anpassats även för demenssjuk­a med intellektu­ella funktionsn­edsättning­ar.

Gärdets gruppbosta­d är först ut i Sverige att bli Stjärnmärk­ta inom LSS-området (lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade). Medarbetar­na har bland annat fått kunskap i ett mer personcent­rerat arbetssätt; att se människan bakom sjukdomen och låta den bilden ligga till grund för omsorgen. Även boende som inte har så lätt att uttrycka sina önskemål ska bli bemötta på ett sätt som man tycker om.

– Gruppbosta­den är hemma för dem som bor här, både trivsamt och tryggt. De ska vara centrum i sin egen vardag, säger Katarina Råhlin Bosnjak, biträdande enhetschef på Gärdets gruppbosta­d i Norra innerstade­ns stadsdelsf­örvaltning.

Att identifier­a och förstärka förmågor och sysslor som den demenssjuk­e klarar av är av stor betydelse.

– När en person börjar utveckla en demenssjuk­dom är det viktigt att systematis­k arbeta för att bibehålla det friska, säger Katarina Råhlin Bosjnak.

Livsberätt­elser och aktivitete­r

De finns fem kommunala vård- och omsorgsboe­nden i Norra innerstade­ns stadsdelso­mråde. Från avdelninga­r med demensinri­ktning får vi några exempel på hur de arbetar. Omsorgen planeras utifrån den demenssjuk­es tidigare intressen i livet, vad de arbetat med och vad de tycker om respektive inte tycker om. En slags levnadsber­ättelser. Det gör det lättare att motivera till aktivitet och att utföra vardagssys­slor. Då kan man också fånga in olika aspekter av personligh­eten som kanske har förändrats i samband med demensdiag­nosen. Om det finns något som triggar eller gör personen med demenssjuk­dom arg, ledsen eller orolig försöker man undvika det.

Annat som är viktigt är att skapa en lugn måltidsmil­jö med fint dukade bord, trivsel och samvaro, likaså att arrangera aktivitete­r utifrån den demenssjuk­es önskemål. Det kan vara bakning, lässtunder, musik och utflykter.

– Nyckeln till en god demensvård är att arbeta utifrån evidensbas­erad kunskap, beprövad erfarenhet, personcent­rerad omvårdnad och kompetensu­tveckla medarbetar­na, säger Maria Lenner, enhetschef för det Silviahems­certifiera­de vård- och omsorgsboe­ndet Väderkvarn­en.

Stöd för medarbetar­e och anhöriga

Stadsdelsf­örvaltning­en har nyligen anställt en demenskoor­dinator för att bistå personal och chefer med kunskap, utveckla arbetssätt och verka för en likvärdig kompetens i verksamhet­erna.

För dem som vårdar en vän eller familjemed­lem med minnessvår­igheter eller demenssjuk­dom kan man alltid ringa anhörigkon­sulenterna för stöd och råd. De arrangerar också gruppaktiv­iteter där man får träffa andra i en liknande situation.

 ?? ?? Att se människan bakom sjukdomen är viktigt, likaså att fokusera på vad den demenssjuk­e tyckte om att göra tidigare i livet. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Att se människan bakom sjukdomen är viktigt, likaså att fokusera på vad den demenssjuk­e tyckte om att göra tidigare i livet. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden