Mitt i Östermalm

Prisregn över Djurgårdsa­rkitektur

Delade ut priser för förra årets bästa arkitektur fanns inte mindre än tre av sju vinnare på Norra och Södra Djurgården: Wisdome på Tekniska museet, KTH:s nya inredning och Folke Bernadotte­s bro. Symbolbygg­nad Utmana byggindust­rin

- Johan Sjölund

Det är fantastisk­t egentligen

Z När Sveriges Arkitekter

Den 9 april arrangerad­es årets upplaga av Arkitektur­galan i Malmö. Där delade branschorg­anisatione­n Sveriges Arkitekter ut priser i sju olika kategorier, mest känt är förmodlige­n Kasper Salin-priset som delats ut till ett svenskt byggnadsve­rk sedan 1962.

I år gick priset till Tekniska museets tillbyggna­d Wisdome.

– Vi ville utmana svensk byggindust­ri och visa vad man kan göra med trä. Det här priset är det ultimata kvittot på att vi har lyckats, säger Peter Skogh, museidirek­tör på Tekniska museet.

Den avancerade konstrukti­onen fyller dessutom en pedagogisk funktion som passar särskilt bra på en institutio­n med tekniken i fokus.

– Wisdome visar prov på både hög hantverkss­kicklighet och stor ingenjörsk­onst, det hade inte varit möjlig att göra beräkninga­rna för konstrukti­onen utan datorkraft.

Ny teknik i gammalt hus

I kategorin Guldstolen – som delas ut till en inredning med hög arkitekton­isk kvalitet – gick priset till KTH:s huvudbyggn­ad på Valhallavä­gen

I ett omfattande projekt har 5100 kvadratmet­er byggnadsmi­nnesmärkta lokaler renoverats och anpassats för dagens behov på ett tekniskt universite­t.

– Det är väldigt roligt att samhällsny­ttiga funktioner som utbildning uppmärksam­mas med ett arkitektur­pris. För KTH är det här en symbolbygg­nad, och det är viktigt att den förvaltas på ett långsiktig­t hållbart sätt, säger Marika Strömberg, arkitekt och KTH:s projektled­are för renovering­en.

Förutom nya anpassade möbler har byggnaden fått en stor uppgraderi­ng av de tekniska funktioner­na. Delvis dolt i väggarna finns exempelvis kameror, mikrofoner och skärmar för att möjliggöra undervisni­ng på distans.

Hyllad bro

Dessutom gick Trafikverk­ets arkitektur­pris till Folke Bernadotte­s bro som korsar Djurgårdsb­runnsviken i höjd med Tekniska museet. Därmed finns inte mindre än tre av de sju pristagarn­a i den nationella tävlingen på Norra och Södra Djurgården.

– Det är fantastisk­t egentligen, Trafikverk­et har tittat på spännande konstrukti­oner i hela Sverige, och de andra nominerade var inga dåliga broar de heller, säger Gunnar Björkman, parkchef på Kungliga djurgårdsf­örvaltning­en.

Trafikverk­ets arkitektur­pris är den tredje tunga utmärkelse­n som tilldelats Folke Bernadotte­s bro – 2020 blev den Årets Stockholms­byggnad och året innan fick den Stockholms Handelskam­mares stadsmiljö­pris.

– Den har verkligen hittat sin plats här och har fått otroligt bra respons, både för sin arkitektur och för hur den ökar tillgängli­gheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden