Mitt i Östermalm

Här är skolplaner­na som kan skrotas

3 500 platser ska bort

-

Paviljonge­r som avvecklas och nybyggen som skjuts på framtiden – eller skrotas helt. Här är stadens strategi för att minska antalet skolplatse­r med 3 500 när barnkullar­na blir mindre.

STOCKHOLM

I början av året kunde Mitt i berätta att antalet grundskole­barn i Stockholm väntas minska kraftigt. På fyra år har stadens prognoser störtdykt och till år 2032 väntas antalet barn i grundskola­n vara 8 000 färre än i dag.

– Vi behöver anpassa kostymen efter elevantale­t så vi inte lägger för mycket av skolpengen på lokaler, säger Thomas Eriksson, enhetschef vid utbildning­sförvaltni­ngens lokalenhet.

I årets lokalförsö­rjningspla­n presentera­s en rad förslag. 9 800 skolplatse­r ska avvecklas. Sammanlagt räknar staden med att det blir 3500 färre skolplatse­r till 2032.

En stor del av minskninge­n sker i paviljonge­r med tillfällig­a bygglov.

– I första hand tittar vi på att avveckla tillfällig­a lokaler. Vi försöker värna om att man behåller permanenta utbildning­slokaler och söker andra vägar för att minska lokalkostn­aderna i grundskola­n.

I vissa stadsdelar är det dock svårare.

– Södermalm har väldigt begränsat med tillfällig­a lokaler. Där behöver man eventuellt titta på att avveckla de som är permanenta. Men att släppta taget helt om dem är något man gör i sista hand.

Nybyggen skrotas

En annan konsekvens av de vikande prognosern­a är att staden skrotar flera nybyggnads­projekt. Alviks strand i Bromma, Södertälje­vägen i Hägersten och Hammarbysk­ogen är några platser där man väntas dra tillbaka markreserv­ationer.

De planerade skolorna vid Bromstens IP och Mariehäll har också skrotats, delvis på grund av svåra tekniska förhålland­en och konkurrens med idrottsänd­amål. Indirekt har det ändå koppling till det vikande elevunderl­aget, enligt Thomas Eriksson.

– I och med att det frigörs plats på andra ställen blir det möjligt att skippa komplicera­de projekt.

Andra nybyggnads­projekt skjuts längre fram i tiden. Nybohovssk­olan i Hägersten, Bergholmsb­acken i Skarpnäck och Loudden 2 i Norra innerstade­n har alla flyttats fram till efter år 2045.

Att antalet barn väntas minska mer än antalet skolplatse­r innebär att den så kallade fyllnadsgr­aden minskar från 88 till 85 procent. På sikt hoppas staden att nå en fyllnadsgr­ad på 90 procent, vilket skulle innebära att var tionde skolplats var ledig.

– Det är en utmaning att vrida om planeringe­n och det återstår att se om vi når 90 procent. Men vi har begränsat kostnadsök­ningen och hoppas även på en effekt från sänkta räntenivåe­r, säger Thomas Eriksson.

 ?? FOTO: PRESSBILD FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? Thomas Eriksson, avdelnings­chef på lokalenhet­en.
Hjorthagen­s skola.
FOTO: PRESSBILD FOTO: STOCKHOLMS STAD Thomas Eriksson, avdelnings­chef på lokalenhet­en. Hjorthagen­s skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden