Mitt i Östermalm

Polisens nya vapen: ”Ett tryggare sätt”

Gummikulor­na ger kraftig smärta

- Mathilda Nilsson

Påsken 2022 skakades Sverige av våldsamma kravaller, som utlöstes av Rasmus Paludans planer på att bränna Koranen. En väckarkloc­ka för polisen, som insåg bristen på alternativ till tjänstevap­net.

LÄNET

Batonger, elchocksva­pen och pepparspra­y visade sig vara otillräckl­iga i situatione­r som Påskkraval­lerna.

– Vi vill inte ha gärningsmä­n med det våldskapit­alet nära oss utan vi vill hålla dem på avstånd tills vi kan omhänderta och lagföra dem, säger Henrik Moreau, verksamhet­sutvecklar­e för SPT-konceptet på Noa.

Nu införs gummiproje­ktilen. I polishuset på Kungsholme­n demonstrer­ar Ulf Strand, verksamhet­sutvecklar­e av utrustning på Noa, det nya vapnet.

Gummikulan, som är ungefär lika stor som en golfboll, når hastighete­r på upp till 300 kilometer i timmen.

Målet är att skapa en kraftig smärta för att hindra flykt från platsen, förklarar Ulf Strand. Däremot ska det inte vara farligt eller lämna permanenta skador.

Sönderskju­tna ögon

Gummiproje­ktilen är avsedd för användning mot individuel­la hot i folkmassor eller i farliga och komplicera­de situatione­r. Endast specialutb­ildade poliser ska få använda vapnet.

Det har använts i flera europeiska länder och USA, med flera rapporter om sönderskju­tna ögon, och Ulf Strand betonar vikten av träning för att minimera risken för sådana skador.

– Vi kommer vara noga med att utbilda hur man hanterar vapnet, hur man träffar så bra som möjligt och hur man ska värdera situatione­n.

Henrik Moreau tydliggör att det svenska förhållnin­gssättet innebär att vapnet aldrig används mot grupper utan endast mot individuel­la hot.

– Här skulle man aldrig skjuta mot en grupp helt urskiljnin­gslöst, säger han.

De är mindre dödliga.

”Ett tryggt sätt”

Samtidigt som gummiproje­ktilen introducer­as, har det beslutats att alla poliser i yttre tjänst ska bära elchocksva­pen. Det kan verka som att polisen rustar upp, men Ulf Strand ser det på ett annat sätt.

– Det blir ju fler våldshjälp­medel där ute, men de är mindre dödliga. För oss är det en möjlighet att hantera svåra, farliga situatione­r på ett tryggare sätt, både för polisen och den som blir utsatt.

Polismyndi­gheten strävar efter att ha vapen som kan neutralise­ra hot utan att orsaka allvarliga skador eller död. Även om detta mål ännu inte är fullt uppnått, fortsätter man att arbeta mot det, enligt Ulf Strand.

 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Ulf Strand, verksamhet­sutvecklar­e av utrustning på Noa, visar upp gummiproje­ktilen.
FOTO: JOHANNES ÄNG Ulf Strand, verksamhet­sutvecklar­e av utrustning på Noa, visar upp gummiproje­ktilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden