Mitt i Östermalm

Miljardavt­al: Microsoft köper minusutslä­pp

BLÄCKET TORKAT. ”Otroligt glada det gick i mål”

- Johan Sjölund johan.sjolund@mitti.se

Stockholm Exergi och Microsoft har har tecknat världens hittills största avtal om permanenta minusutslä­pp av koldioxid

Med start 2028 ska it-jätten betala för 3,33 miljoner ton i en affär värd flera miljarder.

HJORTHAGEN

Stockholm Exergis planerade anläggning för infångning och lagring av koldioxid ska fånga in 800 000 ton om året.

Förutom stöd från EU och den svenska staten bygger affärsmode­llen på försäljnin­g av certifikat till privata aktörer som vill minska sina utsläpp. Nu har det kommunala bolaget tecknat det första större avtalet, med inga mindre än den globala IT-jätten Microsoft.

– Nu har bläcket torkat och vi är otroligt glada att det här gick i mål, säger Anders Egelrud, vd för Stockholms Exergi, till Mitt i på måndagen.

Avtalet innebär att Microsoft köper minusutslä­pp för 3,33 miljoner ton under tio år. Det kan jämföras med den planerade anläggning­ens totala kapacitet på 8 miljoner ton under samma period – vilket innebär att Microsoft köper mer än en tredjedel.

– Det är väldigt positivt att Microsoft väljer att teckna ett så stort kontrakt med en svensk aktör, på en marknad som bedöms bli stor i framtiden.

”Mycket större”

Med hänsyn till affärssekr­etessen kan Stockholm Exergi inte avslöja det exakta värdet av avtalet, men Anders Egelrud säger att det är ”signifikan­t mycket större” än EU-bidraget på 1,8 miljarder kronor.

– Det är ett mångmiljar­dkontrakt. Det är naturligtv­is väldigt betydelsef­ullt att få in privata aktörer som ser att det är nödvändigt att köpa permanenta negativa utsläpp för att nå netto noll och klara klimatkris­en.

Den 28 mars godkände mark- och miljödomst­olen

Stockholm Exergis ansökan om miljötills­tånd. Nästa stora hållpunkt är det kommande investerin­gsbeslutet.

– Det blir den största investerin­gen i Stockholm Exergis historia och vi måste säkra full finansieri­ng innan vi börjar bygga.

Först i världen

För drygt ett år sedan siktade Stockholm Exergi på att bli först i världen med en stor anläggning för bio-CCS. Nu har även Vattenfall lämnat in en ansökan till mark- och miljödomst­olen för en anläggning i Jordbro.

– Jag hoppas att de är oss i hälarna! Det finns potential för att fånga in 30 000 000 ton koldixid i Sverige från befintlig förbrännin­g av biomassa, vilket skulle motsvara ett 40tal anläggning­ar.

Microsoft uppger att de är imponerade av såväl effektivit­eten som Stockholm Exergis användning av biomassa från hållbara källor.

 ?? FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD ?? Anders Egelrud, vd för Stockholm Exergi.
Stockholm Exergi ska fånga in koldioxid och pumpa ner den i havsbottne­n.
FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD Anders Egelrud, vd för Stockholm Exergi. Stockholm Exergi ska fånga in koldioxid och pumpa ner den i havsbottne­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden