Mitt i Östermalm

Mäklarnas vanliga miss – svårt hålla koll på antal rum

”Ett sovrum ska ha både fönster och ventilatio­n” Z Tvåan blev en fyra – och fyran blev en sexa. Vilseledan­de marknadsfö­ring om antalet rum är en av de vanligaste orsakerna till att mäklare prickas i Stockholm.

- STOCKHOLM Johan Sjölund

Hur många rum har en lägenhet?

Till synes en lätt fråga, men faktum är att otydlig informatio­n om detta är en av de vanligaste orsakerna till att fastighets­mäklare får en disciplinä­r påföljd.

– Det kan handla om en strävan att göra lägenheten mer attraktiv och på så vis nå fler spekulante­r. Eller om missuppfat­tningar, till exempel om vad direkt dagsljus innebär, säger Elin Häggeborn, jurist på den statliga myndighete­n Fastighets­mäklarinsp­ektionen.

Gå säljare till mötes

Förra året gjordes nästan 150 anmälninga­r i Stockholms län som rör marknadsfö­ring eller objektsbes­krivning. Dit räknas ärenden som handlar om vilseledan­de informatio­n om antalet rum eller bostadsare­a.

Ofta handlar det om mäklare som uppger att de velat gå säljarna till mötes, berättar Elin Häggeborn.

– Jag har sett hur mäklare argumenter­ar för att de har gjort rätt när de marknadsfö­rt lägenheten utifrån säljarens önskemål. I vissa fall kanske säljaren har köpt lägenheten som exempelvis en trea, och då kan det ta emot att sälja den som en tvåa. Men även om man som säljare har känt sig lurad måste man följa reglerna.

En stor andel av de mäklare som får disciplinp­åföljder för att ha lämnat vilseledan­de informatio­n om antalet rum arbetar i storstadso­mrådena.

Därför gör de skillnad

Varför är det så viktigt med en juridisk definition av vad som räknas som ett rum, kan man undra. Räcker det inte med att låta köparen bilda sig en egen uppfattnin­g?

Nej, menar Fastighets­mäklarinsp­ektionen.

– Om man helt fritt kan definiera vad ett rum är blir det svårt för spekulante­r att förhålla sig till marknadsfö­ringen.

Och det finns fler anledninga­r att skilja på olika ytor i en bostad. I byggregler­na klassas ett sovrum, till skillnad från en klädkammar­e, som ett utrymme som används mer än tillfällig­t.

– I ett sovrum har man krav på att det ska finnas fönster och ventilatio­n. Fönster är viktiga av flera skäl. Förutom ljuset så finns det hälsomässi­ga fördelar av att kunna se ut på sin omgivning, och du kan tillföra extra frisk luft genom att öppna det, säger Agnes Jensen-Carlén, arkitekt på Boverket.

Anmälninga­r strömmar in

Trots att Fastighets­mäklarinsp­ektionen arbetat aktivt med att nå ut med informatio­n om regler och beslut kring vilseledan­de marknadsfö­ring om antalet rum fortsätter anmälninga­rna att strömma in.

– Vi vet inte säkert om det främst handlar om att mäklarna inte känner till vilka regler som gäller eller om de känner till reglerna, men ändå väljer att ange fel informatio­n, säger Elin Häggeborn.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ”Det kan handla om en strävan att göra lägenheten mer attraktiv”, säger en jurist på Fastighets­mäklarinsp­ektionen om att mäklare pumpar upp antalet rum i annonserin­gen.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ”Det kan handla om en strävan att göra lägenheten mer attraktiv”, säger en jurist på Fastighets­mäklarinsp­ektionen om att mäklare pumpar upp antalet rum i annonserin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden