Mitt i Östermalm

Nytt landmärke – 100 meter hög silo

Därför måste den växa på höjden

- Vi får ett havsläge Johan Sjölund

Ropsten kan få ett nytt landmärke. Här vill Heidelberg Materials bygga en 100 meter hög silo för lagring av cement.

Nästa vecka är det informatio­nsmöte om planerna på en ny depå.

ROPSTEN

Den 13 maj vecka hålls ett samrådsmöt­e och öppet hus på Hjorthagen­s kulturhus om den nya cementdepå­n i Värtahamne­n.

Bakgrunden är Heidelberg Materials planer på att flytta sin verksamhet från Lövholmen vid Liljeholme­n, till Energihamn­en söder om Ropsten.

Där vill bolaget etablera en cementdepå med tillhörand­e hamnverksa­mhet.

”Den tydligaste fördelen med en flytt är att vi får ett havsläge vilket ger större möjlighete­r för fartygstra­fiken. Utöver det ser vi en liknande verksamhet som vi idag bedriver på Lövholmen”, skriver Emma Sjöberg, kommunikat­ionschef på Heidelberg Materials,

i ett mejl till Mitt i.

Depån kommer att synas på långt håll. Förutsatt att detaljplan­en ändras så att den tillåter detta kommer silon bli cirka 100 meter hög.

Ny detaljplan

– Den nya tomten i Energihamn­en är ytmässigt väsentligt mindre än området på Lövholmen. För att kunna ta emot och hantera de volymer av cement som efterfråga­s av Stockholms­marknaden behöver vi använda höjden som lagringsut­rymme, skriver Emma Sjöberg.

Depån är tänkt att bli en del av det industrikl­uster som går under namnet Energihamn­en. Där arbetar staden med en ny detaljplan.

– Det är en lämplig plats med bra infrastruk­tur, det finns hamn och man kommer snabbt ut på både järnväg och det regionala vägnätet, säger Staffan Lorentz vid exploateri­ngskontore­t i Stockholms stad.

Anledninge­n till att Heidelberg Materials flyttar sin verksamhet är att staden vill bygga bostäder vid Lövholmen.

Är inte Norra Djurgårdss­taden också ett stadsutvec­klingsområ­de?

– Tanken med Norra Djurgårdss­taden är att man i vissa delar flyttar industrive­rksamheter och koncentrer­ar dessa, och frigör mark för bostäder på andra håll. Energihamn­en är utpekad i stadens översiktsp­lan som ett område för industri och hamnverksa­mhet, precis som det varit tidigare. Många bostäder och arbetsplat­ser i Stockholm drar nytta av att det här finns produktion av el, bränsle, fjärrvärme, fjärrkyla och betong.

Staffan Lorentz betonar att den nya detaljplan­en inte innebär att industriom­rådet kommer att växa.

– Det är inte så att det kommer att gå tunga transporte­r genom Gasverksom­rådet.

 ?? FOTO: URBAN DESIGN ?? Energihamn­en och Ropsten får en ny skyline. Cementsilo­n är den höga byggnaden till höger, och de höga skorstenar­na till vänster är Stockholm Exergis planerade anläggning för bio-ccs.
FOTO: URBAN DESIGN Energihamn­en och Ropsten får en ny skyline. Cementsilo­n är den höga byggnaden till höger, och de höga skorstenar­na till vänster är Stockholm Exergis planerade anläggning för bio-ccs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden