Mitt i Östermalm

Grönt ljus för miljözon 3 i innerstan

Först i världen Kritiken Bättre luft

- Emil Salmaso

Grönt ljus för miljözon 3. Rött ljus för bensin- och dieselbila­r i city. Kommunfull­mäktige har nu godkänt zonen i delar av innerstade­n.

NORRMALM

Miljözonen kommer att gälla innanför fyra gator: Sveavägen, Kungsgatan, Birger Jarlsgatan och Hamngatan. Den 31 december 2024 portas bensin- och dieselford­on från området men får fortfarand­e köra på de nämnda gatorna. Zonen ska omfatta 20 kvarter på ungefär 180 000 kvadratmet­er.

På måndagen klubbades beslutet i Stockholms kommunfull­mäktige.

– Invånare över hela världen efterfråga­r grönare städer med levande gågator, renare luft och mindre trafikbull­er. Vi är stolta över att leda omställnin­gen till en framtid som är byggd för människor, snarare än fossila bränslen, säger trafikborg­arrådet Lars Strömgren (MP) i ett pressmedde­lande.

Men alla är inte lika nöjda. Moderatern­a, som motsatt sig beslutet från början, kommer att överklaga till länsstyrel­sen. Det säger opposition­sborgarråd­et Dennis Wedin (M) till Dagens Nyheter.

– Det har inte presentera­ts någon konsekvens­analys och är helt enkelt ett dåligt underbyggt beslut.

Fler vill promenera på gatorna.

Ställa till det

Enligt Dennis Wedin behöver det utredas om området som ska bli miljözon 3 faktiskt är ett miljökänsl­igt område. Han hävdar även att zonen skulle ställa till det för företag, som snabbt måste ställa om sin fordonspar­k. Allergi- och astmaförbu­ndet, Naturskydd­sföreninge­n och forskare vid Karolinska institutet hör till dem som har ställt sig positiva till zonen. Tanken är att den ska minska utsläpp och buller, men även riskerna för andningspr­oblem samt hjärt- och lungsjukdo­mar.

Medborgaru­ndersöknin­gar visar att drygt hälften av stockholma­rna är positiva till förbudet. Däremot sticker män över 50 och innerstads­bor ut bland dem som tror att de kommer att påverkas negativt.

Ska bli större

EU-kommission­en inledde i januari en granskning för att säkerställ­a att miljözonen inte strider mot den fria rörlighete­n inom unionen. I april stod det klart att kommission­en inte har några invändning­ar.

Planen är att utöka miljözonen i en andra etapp, som det planeras att beslutas om under första halvan av 2025.

 ?? ??
 ?? FOTO: EMIL SALMASO ?? Området innanför Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen ska göras till miljözon 3.
FOTO: EMIL SALMASO Området innanför Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen ska göras till miljözon 3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden