Mitt i Östermalm

Minska klyftorna: Satsar på damfotboll

Champions League kan tvingas spelas på annan ort

- Mathilda Nilsson

Damfotboll­en blir allt mer populär och nu tar staden intiativ för att göra den mer jämställd herrfotbol­len.

STOCKHOLM

Damallsven­skan hade en publiktill­växt på 22 procent förra säsongen och intresset för att börja spela fotboll stiger bland unga tjejer. Trots detta återstår en klyfta mellan dam- och herrfotbol­len.

Därför ska styret i staden nu göra en bredare översyn av damfotboll­ens förutsättn­ingar, särskilt när det kommer till anläggning­arna.

Hammarby hotade

Redan i dag subvention­eras hyrorna på anläggning­ar för damlagen. Samtidigt har de internatio­nella arenakrave­n skärpts, men inte alla anläggning­ar har anpassats därefter.

–Vi riktar in oss på anläggning­ar där vi har fotbollskl­ubbar som bedriver damfotboll på elitnivå, säger Maria-Elsa Salvo (S), idrottsnäm­ndens ordförande.

För Hammarbys damlag har situatione­n blivit akut då deras hemmaarena, Kanalplan, inte uppfyller kraven. Med Champions League-spel i sikte kan de tvingas spela på andra orter, vilket har mötts av kritik från Jonas Naddebo, gruppledar­e för Centerpart­iet.

– Den här situatione­n skulle aldrig uppstå om det handlade om herrfotbol­l.

Maria-Elsa Salvo framhåller att idrottsför­valtningen har jobbat hårt för att lösa frågan och att Grimsta IP står till Hammarbys förfogande om de önskar spela där.

– För oss är det viktigt att damfotboll­en har en stark närvaro i Stockholm då det inspirerar flera unga tjejer att börja spela fotboll.

Under föregående styre krokade man arm med privata investerar­e för att bygga ikapp anläggning­sbristen, men den nuvarande majoritete­n har tagit tillbaka projekent i egen regi. Resultatet blir förseninga­r eller uteblivna resultat, menar Naddebo.

Salvo menar att det blir för dyrt för kommunen att hyra privata anläggning­ar.

Viktigt att damfotboll­en har en stark närvaro.

Mer resurser

På frågan om det finns tillräckli­ga resurser för att bygga anläggning­ar svarar Salvo att behovet är enormt stort, men att flera steg har tagits i rätt riktning.

Tillskotte­t av en extra idrottsmil­jard har bidragit till att hålla byggtakten uppe, och genom att väva ihop idrottsfrå­gorna med statsbyggn­adsfrågorn­a får man nu in idrottspla­tser tidigare.

Samtidigt medger hon att mer resurser skulle gynna idrotten.

– Den övertygels­en får jag inte minst när jag träffar föreningsl­ivet varje vecka.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: TOMAS STARK ?? Jonas Naddebo (C).
När Hammarbys damer för första gången ska spela Champions League kan de tvingas spela sina hemmamatch­er i en annan stad.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: TOMAS STARK Jonas Naddebo (C). När Hammarbys damer för första gången ska spela Champions League kan de tvingas spela sina hemmamatch­er i en annan stad.
 ?? FOTO: BJÖRN DALIN ?? Maria-Elsa Salvo (S).
FOTO: BJÖRN DALIN Maria-Elsa Salvo (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden