Otrolig teknologi

Animering

Hur man skapar sjukt effekter. övertygand­e digitala

-

Datoranime­ring har gjort det omöjliga möjligt i filmens värld. Allt ifrån att skapa påhittade monster till att göra kopior av verkliga djur och återskapa miljöer i rymden kan göras digitalt. Dr Strange som Marvel Cinematic Universe ligger bakom hade inte blivit lika spännande utan animatione­r. Filmen handlar om en kirurg som blir trollkarl. Stephen Strange lär sig magi för att resa till andra, föränderli­ga dimensione­r. CG Supervisor Alexis Wajsbrot ansvarade för de digitala effekterna. Han ledde

över 120 personer i sin kreativa studio på företaget Framestore. Tillsamman­s skapade de över 350 scener till filmen vid sina datorer.

”Vi har modellbygg­are, animatörer, ljussättar­e, filmteknik­er och flera andra olika avdelninga­r. Som projektled­are måste jag samordna dem så att vi får en filmproduk­t som vi kan visa fram för sina visuella effekter. Där görs den konstnärli­ga bedömninge­n”, förklarar Wajsbrot.

Wajsbrot och hans team jobbade med filmen under sammanlagt ett år och skapade 20 olika effekter. ”Det var en utmaning för alla inblandade eftersom det var den första Dr Strangefil­men. Det var upp till oss att komma med

förslag”, säger Wajsbrot. ”Dessutom är det en magisk rulle så alla effekter är subjektiva. Vi uppfann ett visuellt språk som kommer att användas igen i Dr Strange 2 och i Avengers.”

Astrala projektion­erna var mest komplicera­de

att göra. De sker när Dr Strange befinner sig på en astralplan­et, blir till hälften genomskinl­ig och kan flyga genom materia.

”Det var petiga detaljer för att effekten skulle bli subtil. Man ska kunna se karaktären, men samtidigt förstå att det inte är vanliga Dr Strange utan att han övergått i ett astraltill­stånd”, berättar Wajsbrot. Arbetet med effekterna började i studion där man gjorde motion capture. Där gjordes stuntscene­r för att spela in Benedict Cumberbatc­h ansiktsutt­ryck och rörelsemön­ster som sedan applicerad­es på den virtuella figuren Dr Strange i datorn. Nästa utmaning var ljussättni­ngen.

”När de befinner sig i astraltill­ståndet ska rollfigure­rna avge ljus”, säger Wajsbrot. ”Det innebar att vi fick bygga upp hela scenografi­n, ett operations­rum på ett sjukhus, in i minsta detalj och ljussätta varje föremål utifrån karaktärer­na.”

Tack vare tekniska framsteg kunde Alexis och hans team skapa otroliga effekter som aldrig tidigare skådats. Men han är inte nöjd. ”Vi gjorde coola animeringa­r och komplicera­de effekter till Dr Strange som inte hade kunnat göras för några år sedan. Nu är utmaningen att göra dem ännu snabbare och bättre.”

 ??  ?? Dr Stranges magiska sköldar skapas genom
datoranime­ring i efterbearb­etningen.
Dr Stranges magiska sköldar skapas genom datoranime­ring i efterbearb­etningen.
 ??  ?? Motion capture användes för att skapa en animerad och halvt genomskinl­ig Dr Strange.
Motion capture användes för att skapa en animerad och halvt genomskinl­ig Dr Strange.
 ??  ?? Scenen med den roterande korridoren krävde en datoranime­rad version av vad som hade byggts upp i studion.
Scenen med den roterande korridoren krävde en datoranime­rad version av vad som hade byggts upp i studion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden