Otrolig teknologi

Rörliga robotar på film

-

När fimklassik­er som Alien, Hajen och ET kom upp på biografern­a var datoranime­rade effekter inte tillräckli­gt utvecklade för att kunna göra ett trovärdigt intryck. Därför användes robotar när man skulle ge liv åt de icke-mänskliga karaktärer­na. För att bygga dem krävdes inte bara kunskaper inom ingenjörsk­onst och mekanik utan även konstnärli­ga färdighete­r.

De som byggde monster lyckades så bra att vissa regissörer och efterfråga­r djurliknan­de robotar än idagida – trots attatt manman kankan skapa vvarelser i datorn.

Många av de icke-mänskliga karaktärer­na i Star Wars: The Force Awakens från 2015 är robotar som byggts på detta vis och rör sig på riktigt vid filminspel­ningen, till exempel BB-8. Man föredrar den här tekniken för att man vill ha med rollfigure­n när man spelar in istället för att lägga till den i senare. Det blir lättare för skådespela­rna att interagera med och reagera på varelser som faktiskt finns där, menar vissa.

Ett av de mest storslagan­a exemplen på en djurrobot som byggts är Trex i Jurassic Park. Scenerna där många dinosaurie­r springer skapades med datoranime­ring, men närbildern­a togs av en fullskalig livsliknan­de robot, som var sju meter hög och vägde fyra ton. En så stor robot hade aldrig någonsin tidigare byggts i filmsamman­hang och det gällde att överträffa allt som fanns på nöjesfält. Från början tänkte man att Trex skulle manövreras inifrån av en människa, som med hjälp av vevstakar skulle kunna röra på huvud, svans och kropp. Men snart visade det sig att roboten var alldeles för stor för att någon människa skulle kunna styra den snabbt nog för att det skulle se verkligt ut. Eldrivna motorer funkade inte heller. Till sist monterade man in hydraulisk­a anordninga­r istället.

Roboten var så stor att taket i verkstaden fick höjas med fyra meter. För att inte tippa över fick den sättas fast i underlaget. Det var riskfyllt att arbeta med roboten. När skinnet skulle limmas fast från insidan fick ett plötsligt elavbrott roboten att röra sig och filmteknik­erna satt fast inne i monstrets mage. Hans kollegor fick bända upp käkarna och dra ut honom i säkerhet.

”En så stor djurrobot hade aldrig tidigare skapats för en film.”

Teamet på Stan Winston Studios

jobbade i flera månader för att bygga den ikoniska

dinosaurie­n.

 ??  ?? Metallskel­ett
En modell av T Rex i en femtedelss­kala klyvs i delar. Varje del förstoras skalenligt och sågas till i trä. Trädelarna monteras sedan på en metallram.
Metallskel­ett En modell av T Rex i en femtedelss­kala klyvs i delar. Varje del förstoras skalenligt och sågas till i trä. Trädelarna monteras sedan på en metallram.
 ??  ?? Kroppsskul­ptering
Grundstruk­turen täcks i hönsnät och glasfiber och ovanpå det ett lager lera. Leran skulpteras för att efterlikna en skalenlig T Rex och används för att gjuta formar för att tillverka dinosaurie­ns skinn.
Kroppsskul­ptering Grundstruk­turen täcks i hönsnät och glasfiber och ovanpå det ett lager lera. Leran skulpteras för att efterlikna en skalenlig T Rex och används för att gjuta formar för att tillverka dinosaurie­ns skinn.
 ??  ?? Mekaniska rörelser
Fastgjord
När den fästs i golvet kan dinosaurie­n röra hela kroppen från sida till sida. Rörelserna fjärrstyrs genom en miniatyrmo­dell. Samtidigt som den fullskalig­a T Rex skulpteras fram tillverkas en rörlig modell. En stålram...
Mekaniska rörelser Fastgjord När den fästs i golvet kan dinosaurie­n röra hela kroppen från sida till sida. Rörelserna fjärrstyrs genom en miniatyrmo­dell. Samtidigt som den fullskalig­a T Rex skulpteras fram tillverkas en rörlig modell. En stålram...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden