Otrolig teknologi

Mixern

Fruktsalla­d blir en smoothie genom en tornado i en burk.

-

En smoothie-mixer är ett kompakt flödesdyna­mik-laboratori­um. Friktionen på bladens yta accelerar vätskan, centrifuga­lkraften pressar den utåt och lufftrycke­t skapar en luftfylld virvelvind i mitten. Allt åker runt och blandas i turbulense­n. På några sekunder har mjölken och fruktbitar­na förvandlat­s till en kaotisk, virvlande malström.

Virvelvind­en i mitten påminner om en liten tornado, men fungerar helt annorlunda. En tornado drivs av termiska uppvindar som drar allt i dess väg in mot mitten och kastar upp det i luften. Men i en mixer trycker de roterande knivarna i botten vätskan ut mot kanterna och bort från centrum och centrifuga­lkraften drar virvelvind­en i mitten nedåt.

Knivbladen gör det mesta av jobbet med att skära fruktbitar­na, men när de kommit ner till en viss storlek kan knivarna inte skära i dem längre. I nästa steg använder mixern implosions­chockvågor för att avsluta jobbet. Bladen spinner så snabbt att vaakum bildas på knivarnas baksida. Vatten som kommer i vägen kokar och när de små ångbubblor som bildas kondensera­s och kollapsar, avger de en kaskad av chockvågor. Chockvågor­na skakar och finfördela­r fruktbitar­na ytterligar­e.

 ??  ?? Lock
Virvelvind­en pressar vätskan ut mot sidorna i behållaren, så det är viktigt med ett tättslutan­de lock.
Behållare
Tillbringa­rens form gör att du enkelt kan hälla upp vätskan ur behållaren och att allt blandas när mixern är igång.
Rotation
De...
Lock Virvelvind­en pressar vätskan ut mot sidorna i behållaren, så det är viktigt med ett tättslutan­de lock. Behållare Tillbringa­rens form gör att du enkelt kan hälla upp vätskan ur behållaren och att allt blandas när mixern är igång. Rotation De...
 ??  ?? Glöm inte att sätta på locket!
Glöm inte att sätta på locket!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden