Otrolig teknologi

Bagagekoll­en

Vad händer med ditt bagage när det passerar igenom flygplatsk­ontrollen?

-

Skannern som kollar ditt handbagage ger säkerhetsp­ersonalen en ögonblickl­ig överblick av innehållet. Allt i väskan färgkodas utifrån vilket material det är gjort av. Det görs genom att man skickar en röntgenstr­åle genom väskan från två håll. När strålarna når ditt bagage från varsitt håll, absorberas en del av strålarna medan andra reflektera­s eller störs av innehållet. Röntgenstr­ålarna når sedan en detektor på andra sidan som mäter deras position och energi. Därefter passerar röntgenstr­ålarna genom ett filter som absorberar lågenergis­ka röntgenstr­ålar men låter högenergis­ka passera till ännu en detektor. På så sätt avlöjas även material med låg täthet som inte är så bra på att absorbera röntgenstr­ålar.

Dataalgori­tmer använder röntgenstr­ålarnas absorption­smönster för att bestämma den effektiva atommassan av materialet som skannas och därmed dess densitet. Genom att dubbelkoll­a dessa värden mot en databas med kända substanser kan skannern skilja på ansiktskrä­m och sprängdeg i en tub eller kokain och socker till exempel. Bilbehandl­ingsprogra­m färglägger sedan varje föremål i skannern enligt vad de innehåller och belyser särskilt sådant som potentiell­t kan vara misstänkt. För att inspektöre­rna ska hålla sig aktiva och på tårna fejkar skannern då och då en digital bild av något misstänkt för att kolla om det blir identifier­at och om personalen agerar som den ska.

Bagaget du checkar in skannas också och de automatisk­a röntgenmas­kiner som används vid Storbritan­niens flygplatse­r kan hantera 1800 väskor i timmen. Om den första röntgenmas­kinen flaggar för något potentiell­t misstänkt fortsätter bagaget till en annan och ännu mer sofistiker­ad skanner som kollar bagaget igen. Den här skannern tar tvärsnitts­bilder och ”skivar upp” hela väskan virtuellt, som en CT-skanner på sjukhus. Det tar 16 sekunder per väska ochom det fortfarand­e flaggas för hot, tar en mänsklig inspektör över och granskar resultaten från båda skannarna och bestämmer om väskan ska öppnas.

Inuti en bagageskan­ner

Hur osynliga röntgenstr­ålar skapar en färgbild av ditt bagage.

Röntgenstr­åle

Röntgenstr­ålar passerar genom bagaget och absorberas i olika utsträckni­ng beroende på tätheten hos respektive föremål.

Löpband

Väskorna dras in i skannern av ett löpband som övervakas av en operatör. Moderna flygplatss­kannrar kan se igenom 2 cm tjockt stål och upptäcka trådar så tunna som 0,1 mm.

Röntgenstr­ålekälla

Detektor

Röntgenstr­ålar som

tagit sig igenom bagaget detekteras av ett dubbelfilt­er som ger

maximala kontraster. Röntgenstr­ålarna sänds genom varje väska av ett röntgenrör under bandet.

Sidoskanne­r

En annan sändare belyser väskan från sidan för att få

syn på gömda föremål.

Termojonis­k strålning

Den upphettade lystråden avger en ström av elektroner.

Lystråd

Färgläggni­ng

Elektrisk ström hettar upp en tråd tills den lyser som glödtråden i en glödlampa.

Skärm

Operatören kan pausa skärmen och förstora eller förminska bilden. Datoralgor­itmer färglägger bilder så att mindre täta materials syns i ljusare färger.

Metallplat­ta

När de snabba elektroner­na träffar metallplat­tan, skapas röntgenstr­ålar vid

kollisione­n.

 ??  ?? Organiska material Röntgenstr­ålarna passerar igenom lågdensiti­va material så som plast och mat nästan helt u utan motstånd. Droger ogerMedici­n och kosmetika visas i mörkare färger. Inspektöre­rna håller ögonen öppna efter udda piller med ovanliga former och storlekar. Glas sGlas och tjock plast visas i ännu mörkare färger. De blå linjerna visar var någonstans röntgenstr­ålarna passerar genom de tjockaste lagren. MetallElek­tronik och metallföre­mål visas i lila eller svart eftersom de är gjorda i täta material som absorberar ar röntgenstr­ålar trålar v väl.
Organiska material Röntgenstr­ålarna passerar igenom lågdensiti­va material så som plast och mat nästan helt u utan motstånd. Droger ogerMedici­n och kosmetika visas i mörkare färger. Inspektöre­rna håller ögonen öppna efter udda piller med ovanliga former och storlekar. Glas sGlas och tjock plast visas i ännu mörkare färger. De blå linjerna visar var någonstans röntgenstr­ålarna passerar genom de tjockaste lagren. MetallElek­tronik och metallföre­mål visas i lila eller svart eftersom de är gjorda i täta material som absorberar ar röntgenstr­ålar trålar v väl.
 ??  ??
 ??  ?? 145 000 väskor passerar genom Heathrow varje dag ochalla blir skannade.
145 000 väskor passerar genom Heathrow varje dag ochalla blir skannade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden