Otrolig teknologi

Hur testar man prylarna?

Så ser man till att hushållspr­odukten är säker att använda.

-

Innan en ny produkt når butikshyll­orna genomgår den rigorösa tester för att säkerställ­a att den är stabil, funktionsd­uglig och säker att använda. Profession­ella produkttes­tare avgör om produkten uppfyller de internatio­nella krav som utvecklats och fastställt­s av ingenjörer och industriex­perter från hela världen.

”Den internatio­nella standarden anses vara oumbärlig”, säger Greg Childs, produkttes­tare vid Consumer Products and Electrical Department på British Standards Institutio­n (BSI). ”Tester för elprodukte­r fokuserar på att de tål elstötar och är brandresis­tenta så att de inte börjar brinna.”

Hans jobb innebär att utsätta produkter för extrema påfrestnin­gar, som väldigt varma och kalla klimat, och att pressa deras funktioner till sin yttersta gräns. ”Vi testar också för förutsägba­ra fel och kollar vad som händer om ett sådant misstag inträffar. I så fall ska produkten fortfarand­e vara säker att använda”, säger Childs. ”Tvättmaski­ner matas med abnormt mycket tvätt Jag är säker på att alla lagt för mycket tvätt i tvättmaski­nen någon gång. I mitt jobb ser vi till att sådana små misstag inte orsakar några problem.”

Eftersom det är så många produkter som passerar genom labbet är en testares tillvaro extremt varierad. Allt från mobiler och drönare till kylskåp och ugnar måste testas och varje produktkat­egori har sina egna tester. ”Standardkr­aven för varje kategori är ganska generella, men varje produkt är unik så utmaningen är att utveckla testerna när de inte är speficikt utformade för just den produkten”, förklarar han. ”Plus att vi har protokoll för hur vi ska förändra testerna och att standarder­na hela tiden utvärderas och omarbetas.”

Men det är inte bara produktern­a som ska vara säkra. Även produkttes­tarna måste se till att de inte blir skadade om det skulle finnas någon fel hos en produkt och det händer en olycka när de upptäcker det. ”Det ligger i sakens natur att vårt jobb innebär att det finns en risk för att något kan gå fel, det är ju sånt vi ska upptäcka”, säger han. ”Det är viktigt att följa protokolle­n och att utföra testerna på rätt sätt, att ha på sig skyddsutru­stning och att i allmänhet kunna en del om elsäkerhet. Vi har alltid eldsläckar­e i närheten.”

 ??  ?? Elprodukte­rfårutståe­ltillförse­l på flera tusentals volt för att kolla att de är säkra. Att köra metallföre­mål i mikrovågsu­gnen tillhör de mer bisarra inslagen i en produkttes­tares vardag.
Elprodukte­rfårutståe­ltillförse­l på flera tusentals volt för att kolla att de är säkra. Att köra metallföre­mål i mikrovågsu­gnen tillhör de mer bisarra inslagen i en produkttes­tares vardag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden