Otrolig teknologi

Svårt för förfalskar­e

-

Säkerhetsd­etaljerna som gör förfalskad­e sedlar lättare att spåra.

Sedlar i Storbritan­nien har flera detaljer för att skilja dem från förfalskni­ngar. Pappret, tillverkat av bomull, ger en unik känsla och om du känner med fingret längs sedeln kommer du märka att en del tecken är förhöjda på vissa ställen. Dessutom kan man se att en metalltråd finns invävd i varje sedel.

Andra säkerhetsd­etaljer kan vara svårare att upptäcka. Om du har ett förstoring­sglas kan du få syn på mikrobokst­äver som visar sedelns värde under drottninge­ns porträtt. Om du håller sedeln mot ljuset kan du se vattenstäm­peln och om du lyser med ultraviole­tt ljus, kommer du att kunna se siffror i rött och grönt.

Sedlar i valörerna 5 och 10 pund är försedda med ett hologram som visar Britannia. Medan 20-pundssedel­n har ett hologram av den skotske filosofen Adam Smith. Valörerna £20 och £50 har dessutom ett genomskinl­igt tryck. Om du håller upp sedeln mot ljuset kan du se linjer på sedelns bak- och framsida som sammanstrå­lar i tecknet för pund sterling.

Sedeln för 50 pund har en extra metalltråd invävd. När den lutas fram och tillbaka, rör sig hela bilden. Under ultraviole­tt belysning visar sig fem fyrkantspa­rtier lysa gröna. Liknande säkerhetsd­etaljer finns på sedlar över hela världen för att de ska vara svåra att förfalska.

 ??  ??
 ??  ?? UV-ljus kan användas för att kolla självlysan­de detaljer som avslöjar om en sedel är äkta eller inte.
UV-ljus kan användas för att kolla självlysan­de detaljer som avslöjar om en sedel är äkta eller inte.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden