Otrolig teknologi

Trafikinfo på direkten

-

Modern satellitna­vigering håller dig uppdaterad på vad som händer i trafiken.

När de första gps:erna började kom ut på marknaden var de programmer­ade att ta dig från en plats till en annan. Nu kan de även visa trafikdata i realtid så att du kan undvika hinder i din färdväg.

Det mesta av informatio­nen samlas in medan du kör. En pytteliten grej, ungefär lika stor som ett SIM-kort, är inbyggd i satellitna­vigeringen och den skickar data om vilken hastighet du håller och din exakta geografisk­a position till en central server hos tillverkar­en.

Data samlas också in i realtid från mobila nätverk, radionyhet­er och myndighete­r som alla har tillgång till trafikdata genom trafiköver­vakningska­meror och sensorer i vägbanan. Sensorerna, som bygger antingen på radiotekni­k eller använder infrarött ljus, mäter trafikvoly­mer och hastighete­r och överför informatio­nen trådlöst till en server. Genom att kombinera alla dessa informatio­nskällor är det möjligt att visa var det finns trafikstoc­kningar och var vägen är framkomlig.

Trafikdata i realtid kan också användas för att ange alternativ­a, snabbare och mer framkomlig­a färdvägare för de förare som redan hunnit halvvägs dit de ska. När data har kompilerat­s och den nya färdrutten beräknats, skickas informatio­n direkt till navigering­ssystemet. Bilföraren kan då välja att ta den nya vägen eller att fortsätta längs sin vanliga resrutt.

 ??  ?? Trafikdata i realtid kan användas för att erbjuda bilföraren en alternativ­färdväg vid trafikstoc­kningar.
Trafikdata i realtid kan användas för att erbjuda bilföraren en alternativ­färdväg vid trafikstoc­kningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden