Otrolig teknologi

Så torkar kläderna

-

Hur kommer det sig att kläderna inte behöver nå kokpunkten för att vattnet ska förångas?

Alla vet att vatten förångas när det når kokpunkten. Men visste du att din favorittrö­ja skulle krympa tills den blev liten nog att passa en docka om du var tvungen att värma upp den till kokpunkten för att torka den? Som tur är kan vatten förångas även i rumstemper­atur. Det beror på att alla vattenmole­kyler inte innehåller lika mycket energi.

På det stora hela har dina kläder samma temperatur som den omgivande luften. Men individuel­la vattenmole­kyler rör sig i olika hastighete­r. När de rör sig krockar de med varandra och energi överförs. Ibland får en molekyl tillräckli­gt mycket energi för att frigöra sig från de andra och den ger sig av i form av en gas. Ju varmare kläderna är, desto mer sannolikt är det att detta ska hända.

Hur fort kläderna torkar beror också på hur mycket vatten som redan har förångats i luften – med andra ord luftfuktig­heten. Handdukar som hänger på en tvättlina när det blåser kommer att torka snabbare än de som hänger inne i ett fuktigt badrum. Vattenånga­n skingras snabbt och luftfuktig­heten blir låg.

 ??  ?? Vinden blåser bort fuktig luft från kläderna vilket förkortar torktiden.
Vinden blåser bort fuktig luft från kläderna vilket förkortar torktiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden