Otrolig teknologi

Så värms sätet upp

-

Teknologin som håller baken varm kalla vintermorg­nar.

Den svenska biltillver­karen Saab var först i världen med elektriskt uppvärmda bilsäten under det tidiga 1970-talet. Nu ingår det som standard i de flesta bilar.

Beroende på tillverkar­e fungerar sätena i stort sett på två olika sätt. En variant funkar ungefär som en eluppvärmd filt, det vill säga att en värmespole som får sin energi från bilens batteri finns under sätet. Den är kopplad till en på/ av-knapp och termostate­n finns oftast på sidan av sätet eller i närheten av ratten. Där kan man ställa in hur varmt man vill ha det. Om sätet går att ställa in för både varmt och kallt handlar det istället om en termoelekt­risk anordning. Sätena är gjorda i ett mer poröst material eller är perforerad­e. Fläktar inuti sätet cirkulerar antingen varm eller kall luft, beroende på strömmens riktning.

Uppvärmda säten kommer med en liten varning: Ha dem inte på full värme alltför länge! En del användare har upplevt ”bränt-skinnsyndr­omet” med missfärgad hud på baken och baksidan av låren och ett fåtal har till och med fått brännskado­r.

 ??  ?? Uppvärmda säten är vanligt i moderna bilar.
Uppvärmda säten är vanligt i moderna bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden