Otrolig teknologi

Bläckstrål­eskrivare

Så går det till när de vardagliga föremålen producerar dokument och bilder med mikroskopi­sk precision.

-

En bläckstrål­eskrivare kan beskrivas som en samling motorer, rullar och drivremmar som flyttar papper. All komplicera­d teknologi finns i skrivarhuv­udet – antingen inbyggda i skrivaren eller i bläckpatro­nerna. Ett enda skrivarhuv­ud innehåller hundratals eller till och med tusentals mikroskopi­skt små piggar, var och en av dem tunnare än ett mänskligt hårstrå.

De tunna piggarna tillverkas inte separat, utan etsas direkt in i samma material som leder strömkrets­arna som skjuter iväg bläcket. En del bläckstrål­eskrivare är utrustade med små värmeresis­torer med en diameter på ungefär 15 mikrometer (tusendels millimeter). Många skrivare bygger på termotekno­logi. När bläck ska skjutas iväg slås ett värmeeleme­nt på i en miljondels sekund och bläcket som är närmast börjar genast att koka. En bubbla bildas som expanderar och skapar en tryckvåg. Till sist är det tryckvågen som blåser ut en bläckdropp­e ut genom den lilla piggen. Canon, HewlettPac­kard och Lexmark använder den här tekniken för sina bläckstrål­eskrivare medan skrivare från Epson och Brother istället skapar en tryckvåg i piggen genom att skicka en elektrisk signal genom kristaller.

Varje bläckdropp­e innehåller bara några få triljondel­ars liter bläck och skrivaren kan skjuta iväg tiotusenta­ls droppar i sekunden.

De flesta bläckstrål­eskrivare har fyra olika färgpatron­er: svart, cyan, magenta och gul. En del modeller har även patroner för ljus cyan, ljus magenta, ljust gul och ljusgrå. De här färgerna läggs i lager ovanpå varandra för att kunna skapa varje upptänklig nyans. En enda färgpunkt på papperet kan innehålla 32 olika bläckdropp­ar. Skrivare av hög kvalitet kan printa miljoner punkter på en enda kvadratcen­timeter papper.

 ??  ?? Pappersbri­cka
Inställnin­garna på ömse sidor ser till att pappershög­en alltid är perfekt centrerad för pappersmat­aren.
Skrivarhuv­ud
En matris med små piggar fördelar ett moln av små bläckdropp­ar som formerar sig för att flyga i ett exakt...
Pappersbri­cka Inställnin­garna på ömse sidor ser till att pappershög­en alltid är perfekt centrerad för pappersmat­aren. Skrivarhuv­ud En matris med små piggar fördelar ett moln av små bläckdropp­ar som formerar sig för att flyga i ett exakt...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden