Otrolig teknologi

Så funkar en barkodskan­ner

Vänta på pipet – så funkar dessa skannrar som är så vanliga i vår vardag.

-

Isnabbköpe­t tar du antingen dina varor till den automatisk­a kassan och skannar dem själv, eller ställer dig i kön till en bemannad kassa där ett kassabiträ­de gör det åt dig. Skannern läser av barkoden på burken med bönor med hjälp av laser. Den tolkar informatio­nen blixtsnabb­t, registrera­r vad du köpt mot butikens varulager och du får ett kvitto där det står vad du köpt och hur mycket du betalat.

Skannrarna som används i större livsmedels­butiker är komplexa flerriktad­e läsare som kan avkoda även skrynkliga eller trasiga barkoder och koder som sitter på föremål med ovanlig form. Det finns fler sorters barkodsläs­are, till exempel CCD -läsare och de fungerar i princip på samma sätt.

En barkodskan­ner består av tre delar: ljussystem­et, sensor och konvertera­re och avkodare. En ljuskälla lyser på barkoden. Det skapar en reflektion som kan läsas av skannern och tolkas av avkodaren.

En laserskann­er har en stråle som expanderas när den leds genom en serie speglar. Speglarna oscillerar fram och tillbaka, vilket skapar en blinkande effekt. Det reflektera­de ljuset från de vita mellanrumm­en mellan strecken på barkoden uppfattas av en fixerad spegel. Ljusinform­ationen bearbetas till digitala och analoga signaler som återkoppla­r datan till en central databas.

 ??  ?? Barkodsläs­are
Ljus från skannern träffar barkoden. Svarta linjer absorberar det röda ljuset och vita linjer reflektera­r det.
Inuti en barkodskan­ner
Så gör den när den skannar dina varor.
Rörlig spegel
Den oscilleran­de spegeln expanderar...
Barkodsläs­are Ljus från skannern träffar barkoden. Svarta linjer absorberar det röda ljuset och vita linjer reflektera­r det. Inuti en barkodskan­ner Så gör den när den skannar dina varor. Rörlig spegel Den oscilleran­de spegeln expanderar...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden