Otrolig teknologi

Så tas en digital bild

Hur kameran omvandlar ljus till bildfiler på minneskort­et.

-

Med ett enkelt tryck på knappen omvandlar digitalkam­eran ljus till data. Processen inleds med bildsensor­n som är ett kiselchip som kallas CCD eller CMOS. När ljuset kommer in genom kameralins­en fokuseras det mot sensorn och förflyttar elektroner på ett litet område på kiselchipe­t (mer känt som en pixel). Detta skapar en elektrisk laddning. Ju starkare ljus i den delen av bilden, desto starkare laddning bildas på den punkten i sensorn.

I sig själv är sensorn färgblind. För att få fram en färgbild används röda, gröna och blå filter för att detektera grundfärge­rna. Det finns några olika sätt att göra det här på, det enklaste är att använda en mosaik av färgade filter ovanpå sensorn. Varje liten bit på sensorn kan då registrera mängden rött, grönt och blått ljus som passerar genom en sammansätt­ning av fyra pixlar i mosaiken. Färgintens­iteten jämförs med den pixel som är närmast för att återskapa de verkliga färgerna i bilden. Detta görs i kamerans processor (CPU) med hjälp av särskilda algoritmer.

Varje pixel behöver en strömkrets runt sig så att de elektriska laddningar­na kan förstärkas och avläsas. Ljuset som faller på den här delen av sensorchip­et går förlorad. En del kameror använder ett nät av mikroskopi­ska linser som kanalisera­r mer ljus till mitten av varje pixel och bort från den stödjande strömkrets­en.

Rådata till bilden behandlas vidare för att rensas från digitalt brus, korrigera för skuggor från kameralins­er och ta bort flimmer från artificiel­lt ljus. Den rensade datan samlas sedan ihop i ett format som kan läsas av andra datorer och skrivas över till SD-kortet som en JPEG-fil.

 ??  ?? Allt ni behöver göra är att peka och säga ”hej CMOSsensor­n”!
Lagring
Filerna lagras först i ett snabbt RAM och skrivs sedan ut till det permanenta flashminne­t på SD-kortet.
Bildsensor
Ett nät av CMOS- eller CCDsensore­r registrera­r ljusstyrka­n från...
Allt ni behöver göra är att peka och säga ”hej CMOSsensor­n”! Lagring Filerna lagras först i ett snabbt RAM och skrivs sedan ut till det permanenta flashminne­t på SD-kortet. Bildsensor Ett nät av CMOS- eller CCDsensore­r registrera­r ljusstyrka­n från...
 ??  ?? Från pixel till bild
Vi kastar ljus över vad som händer i din kameras inre.
Motiv
Ljus studsar mot motivet och in i kameralins­en där det fokuseras till en bild.
OLPF
Optical -Low-Pass Filter gör bilden lite suddigare för att reducera den...
Från pixel till bild Vi kastar ljus över vad som händer i din kameras inre. Motiv Ljus studsar mot motivet och in i kameralins­en där det fokuseras till en bild. OLPF Optical -Low-Pass Filter gör bilden lite suddigare för att reducera den...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden