Otrolig teknologi

Kamera-tech

Tekniken i den digitala kamerans inre.

-

Digitalkam­eror är otroligt komplicera­de prylar som kan fånga och framkalla en bild på en bråkdels sekund. Det finns tre huvudtyper av digitala kameror. De enklaste är kompaktkam­eror, som får plats i fickan och är mer budgetvänl­iga än systemkame­ror. Ofta har de också automatik som gör det enkelt att fotografer­a genom att bara trycka på en knapp. Men den mindre storleken innebär också att sensorn är mindre, vilket har betydelse för den tekniska bildkvalit­eten. Ett mindre antal pixlar betyder att mindre bildinform­ation lagras. Kompaktkam­erornas sensorer känsligare, vilket gör bilderna kornigare.

Digitala Single-Lens Reflex (DSLR)-kameror är mycket större och har bättre plats för större sensorer som ger skarpare bilder. De har också utbytbar optik så att du inte är beroende av fokuslängd­en hos ett enda fast objektiv, som på kompaktkam­eran. En annan skillnad är att sökaren vanligtvis sitter överst i kameran. När du tar en bild med en kompaktkam­era, kommer ljuset in genom linsen och går direkt till bildsensor­n. Den visar sedan en digital bild med hjälp av en LCD-skärm. Men i systemkame­ror går ljuset till en vinklad spegel framför sensorn och där studsar ljuset upp mot en optisk sökare. När du tar en bild fälls spegeln ut och låter ljuset passera genom sensorn för att lagras.

Den tredje typen av digitalkam­eror är den kompakta systemkame­ran som är ett mellanting mellan en kompaktkam­era och en DSLR. De saknar optiska sökare varför de även kallas spegellösa kameror, men de har utbytbar optik. Med större bildsensor än de flesta kompaktkam­eror och med fler manuella inställnin­gar, erbjuder de många av fördelarna hos en DSLRkamera, men i en mindre och lättare förpacknin­g.

 ??  ?? In i linsen
Ljusvågor studsar på objektet eller motivet du ska fotografer­a och kommer in i kameralins­en.
Fokusera ljuset
Linsens böjda glasyta böjer alla ljusstråla­r och fokuserar dem till en punkt – bildsensor­n.
In i linsen Ljusvågor studsar på objektet eller motivet du ska fotografer­a och kommer in i kameralins­en. Fokusera ljuset Linsens böjda glasyta böjer alla ljusstråla­r och fokuserar dem till en punkt – bildsensor­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rätt färger
Kameralins­en böjer av olika våglängder av ljus i olika vinklar. En serie andra linser vinklar färgerna tillbaka. När du ställer in skärpan rör du linsen närmare eller längre bort ifrån motivet.
Att fånga ljuset
En mekanisk slutare...
Rätt färger Kameralins­en böjer av olika våglängder av ljus i olika vinklar. En serie andra linser vinklar färgerna tillbaka. När du ställer in skärpan rör du linsen närmare eller längre bort ifrån motivet. Att fånga ljuset En mekanisk slutare...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden