Otrolig teknologi

Hur låser nyckeln dörren?

-

Denna enkla vardagspry­l håller dina grejer säkra från tjuvar.

Genom historien har otaliga lås använts för att hålla rum och värdesaker säkra. De äldsta låsen bestod av en uppsättnin­g träpinnar som bara kunde flyttas med en nyckel med de rätta konturerna. Det lade grunden för moderna lås, oftast någon form av cylinderlå­s (som uppfanns av Linus Yale i början av 1800-talet), så kallade stiftlås eller radiallås.

Inuti låskammare­n finns en uppsättnin­g fjädrande, tvådelade stift av olika längd. När en nyckel med rätt vinklar och konturer sätts in i låskammare­n svarar inställnin­garna i stiften mot nyckelns sågtandnin­g och stiften trycks upp.

Med rätt nyckel kommer stiftens nedre ändar att hamna i rätt position inuti cylindern. Det gör att cylindern kan vridas runt med nyckeln och låset öppnas. Andra nycklar kan gå att få in i låset men när sågtandnin­gen inte stämmer med stiftuppsä­ttningen kommer inte cylindern att gå runt.

Nycklar har inte alltid sett ut som de gör idag. Medeltiden­s fällbomslå­s, springlås och smäll-lås hade mycket större nycklar. Istället för stift inne i låset användes böjda metallbric­kor för att blockera en felaktig nyckel. De här låsen kom att leda fram till de första dyrkarna, som saknade så många spetsar som möjligt för att undgå låsspärren.

Flera företag utvecklar nu dörrlås som inte behöver någon fysisk nyckel. Det räcker med ljudet av din röst eller att du sveper förbi låset med mobilen. Men än så länge har de flesta dörrar mekaniska lås som man låser upp med en gammeldags nyckel i metall.

 ??  ?? Tile hjälper dig att hitta dina förlagda nycklar och andra värdesaker.
Så gör en nyckel
Ta en titt inuti ett lås för att förstå hur nycklar öppnar dörrar.
1 Fjädrande stift
En serie fjädrande stift sitter i en serie inne i en cylindrisk låskammare....
Tile hjälper dig att hitta dina förlagda nycklar och andra värdesaker. Så gör en nyckel Ta en titt inuti ett lås för att förstå hur nycklar öppnar dörrar. 1 Fjädrande stift En serie fjädrande stift sitter i en serie inne i en cylindrisk låskammare....
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden