Otrolig teknologi

Så funkar luftkondit­ionering

Den subtila tekniken som håller dig cool i bilen.

-

Principen bakom luftkondit­ioneringen i bilen är densamma som för de stationära motsvarigh­eterna. Processen kan delas in i fyra faser – avdunstnin­g, kondensati­on, komprimeri­ng och expansion – och var och en av de fyra faserna är lika viktig för att det hela ska fungera. Allt börjar när du trycker på knappen på instrument­brädan i bilen för att sätta igång luftkondit­ioneringen.

Det första som händer då är att en gas (för det mesta puron eller freon) pumpas genom en serie tuber av en kompressor. Kompressor­n är hjärtat i systemet som tvingar in gaserna i ett högtryckst­illstånd, vilket gör att deras temperatur stiger.

Den varma luften passerar genom en kondensato­r som har fläktar för att kyla gasen till vätska. Den kylda vätskan pumpas in i en mottagare som avlägsnar all fukt och iskristall­er som annars kan skada systemet. Till sist pumpas vätskan in i ett expansions­valv där trycket minskar, vilket gör att gasen fritt kan strömma in i avdunstare­n.

Kylvätskan har en väldigt låg kokpunkt så den blir snart till en gas igen i temperatur­en i bilkupén. Värme från luften dras in av fläktarna på instrument­brädan och absorberas av kylsysteme­t. Till sist pumpas den nedkylda luften ut i bilkupén.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden