Otrolig teknologi

Så skördas solenergi

-

När solljus träffar en solpanel skapas en elektrisk laddning genom att elektroner knuffas iväg från sina atomkärnor, men med soldrivna krafttorn fungerar det annorlunda. De skördar solens värme.

Krafttorne­n är placerade i centrum av en ring av vinklade speglar eller ’heliostate­r’ som följer solens bana över himlen. De reflektera­r solljuset och fokuserar det mot tornet. Inuti tornet finns vätska (från början användes vatten, men numera är det vanligare med smält nitratsalt) som värms upp av solljuset. Ånga bildas som i sin tur driver en turbin.

Det här enkla sättet att samla energi från solen är smart på mer än ett sätt, för det ger samtidigt en möjlighet lagra energi när solen inte lyser. På så sätt får man tillgång till ett lager av el som kan användas under mulna dagar.

Men helt problemfri­tt är det inte med solkraftto­rn. Speglarna koncentrer­ar solstrålar så effektivt att vilda djur som råkar hamna inuti cirkeln befinner sig i akut fara. Crescent Dunes Solar Energy Project i Nevada i USA ska ha inneburit döden för över hundra fåglar inom loppet av bara sex timmar. Men om man jämför med de faror för miljön som koleldade kraftverk innebär är solkraftto­rnen och deras speglar ändå överlägsna.

Enorma soltorn genererar elektricit­et med hjälp av speglar.

 ??  ?? Inuti ett solkraftto­rn
Nyckeln till att skörda solkraft ligger i nätverket av rör som leder vätska.
Smält salt
En rad olika vätskor testades, inklusive vatten och olja, men smält salt verkar vara det som funkar bäst.
Turbin
Värmen skapar ånga som...
Inuti ett solkraftto­rn Nyckeln till att skörda solkraft ligger i nätverket av rör som leder vätska. Smält salt En rad olika vätskor testades, inklusive vatten och olja, men smält salt verkar vara det som funkar bäst. Turbin Värmen skapar ånga som...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden