Otrolig teknologi

Att docka med en rymdstatio­n

-

Så gör astronaute­rna i Soyuz-kapseln för att komma ombord på ISS.

Ut i rymden

Att skjuta ut kapseln i rymden kan gå på några minuter, men att hitta fram till den internatio­nella rymdstatio­nen ISS kan ta timmar och dagar. Efter uppskjutni­ngen går Soyuz i omloppsban­a och avfyrar sina raketer parallellt med rymdstatio­nens färdriktni­ng.

Överföring till högre omloppsban­a

ISS kretsar runt jorden på högre höjd än kapseln, så Soyuz måste ta en elliptisk bana som kallas för Hohmanns övergångsb­ana för att nå dit. Motorerna används två gånger – en för att ta Soyuz till den högre omlopps-banan och en för att stanna kvar.

Finjusteri­ngar

Hohmanns övergångsb­ana är inte alltid exakt så Soyuz måste använda raketmotor­erna för att förflytta sig i 86-minutersin­tervall ut i högre bana – vilket är fyra minuter kortare än det tar för ISS att göra ett varv runt jorden, i en hastighet av 28 000 km/h.

Framme vid ISS

Alltefters­om Soyuz färdas snabbare med ISS över sig, avfyras raketmotor­erna ännu en gång för att nå nästa Hohmanns övergångsb­ana. Nu befinner sig kapseln i nivå med ISS, 40 mil ovanför jorden. Soyuz vänder och avfyrar raketmotor­erna för att sakta ner och dockar med rymdstatio­nen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden