Otrolig teknologi

Så funkar Sailrocket 2

Hur den lilla båten kommer upp i höga hastighete­r.

-

När det gäller att färdas snabbt över vågorna brukar man hålla sig till motordrivn­a så kallade powerboats. Men det finns en segelbåt som kan köra 65 knop eller 120 km/h – enbart med hjälp av vindkraft. Den heter Sailrocket 2 och skapades av Paul Larsen. Han har i sin tur utgått från ritningar som gjordes av en amerikansk raketingen­jör redan 1917.

Sailrocket 2 är en aerodynami­sk mix av flygplan och båt. Konstrukti­onen drar nytta av olika krafter för att vara stabil och omvandla vind som skulle fått en båt att kantra, till fart framåt.

Förarplats­en är placerad på kroppen parallellt med seglet, därifrån utgår en horisontel­l mast. Seglet är i 30 graders vinkel i förhålland­e till vattenytan. Från föraren skjuter en bom i kolfiber ut. Båten ligger på tre flytkuddar som påminner om sådana som finns på sjöflygpla­n.

Bommen är ett genidrag, stryktålig men tunn, och skapar minimalt luftmotstå­nd samtidigt som den balanserar båten. Den motverkar också kavitation (hålrum som kan skapas i strömmande vatten) genom sin kilformade utformning. Detta minimerar friktionen mot vattnet.

När båten kommer upp i 50 knop (92 km/h) övergår bärigheten till hydrodynam­isk lyftkraft. Två av flytkuddar­na i vattnet lyfter och farkosten glider på luftfickor­na som bildas mellan dem och vattnet. Konstrukti­onen håller farkosten stabil och Sailrocket 2 når sådana hastighete­r att den lätt vinner över allt annat som seglar på vatten.

 ??  ?? Vinge
Den superlätta och starka vingen (eller seglet) är assymetris­kt utformat. Precis som bommen lutar den i 30 graders vinkel i förhålland­e till vattenytan. Den horisontel­la förlängnin­gen vid basen är till för att underlätta hissning och fördela...
Vinge Den superlätta och starka vingen (eller seglet) är assymetris­kt utformat. Precis som bommen lutar den i 30 graders vinkel i förhålland­e till vattenytan. Den horisontel­la förlängnin­gen vid basen är till för att underlätta hissning och fördela...
 ??  ?? Sailrocket 2 är perfekt utformad för att komma upp i optimalt höga hastighete­r.
Sailrocket 2 är perfekt utformad för att komma upp i optimalt höga hastighete­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden