Otrolig teknologi

Rymdlasrar

-

Därför gnistrar konstgjord­a stjärnor på Chiles himmel.

När man hör om laserstrål­ar som samordnas för att med gemensam styrka peka mot ett fjärran mål är det svårt att inte tänka på Dödsstjärn­an i Stjärnorna­s krig. Även om dessa rymdlasrar ser ut som vapen ur en rymdsaga är de i verklighet­en hjälpmedel till forskninge­n.

4 Laser Guide Star Facility vid observator­iet i Paranal i Chile skjuter iväg fyra strålar – var och en av dem ungefär 4 000 gånger så kraftig som en vanlig laserpekar­e – mot natthimlen. Ljuset försätter natriumato­mer i atmosfären i ett exciterat tillstånd så de avger ljus. Det är hemlighete­n bakom de konstgjord­a ”stjärnor” som observator­iet använder som referenspu­nkt när man studerar avlägsna objekt.

De konstgjord­a ljuspunkte­rna hjälper astronomer­na att iaktta riktiga stjärnor. Till skillnad från rymdtelesk­op skyms teleskop på jorden av gaser i atmosfären, vilket gör bilderna mindre skarpa. Med hjälp av adaptiv optik har man kunnat kompensera för en del av dessa störningar. Ett sätt att göra det är att använda sig av en starkt lysande punkt på närmare avstånd som referens. Då får man skarpare bilder, nästan lika knivskarpa som de som tas av rymdtelesk­op.

Alla objekt som studeras av astronomer­na har inte något passande, närbeläget standardlj­us och då passar de konstgjord­a laserstjär­norna bra som kompensati­on och generella referenspu­nkter. Med hjälp av det här sinnrika och spektakulä­ra sättet att studera natthimlen på kan forskarna i Paranal nu se objekt i rymden klarare än någonsin.

 ??  ?? På rymdobserv­atoriet i Paranal använder man 22 watts-lasrar för att studera stjärnorna. Det är de mest kraftfulla lasrar som nåsonsin använts av
astronomer.
På rymdobserv­atoriet i Paranal använder man 22 watts-lasrar för att studera stjärnorna. Det är de mest kraftfulla lasrar som nåsonsin använts av astronomer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden