Otrolig teknologi

Hur upptäcker datorer robotar?

-

Kapprustni­ngen mellan webbsajter och spammare stavas bot spotting.

När du registrera­r dig på en sajt får du vanligtvis fylla i ett fält för CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test) med förvrängda siffror och bokstäver för att kunna skilja dig från en robot. CAPTCHA finns till för att förhindra att automatise­rade ’bot’-program spammar användarna med tusentals fejkkonton.

Ett CAPTCHA ska vara enkelt för en människa att uppfatta, men svårt för ett datorprogr­am. När CAPTCHA uppfanns 2003 var det enormt svårt för robotorna på nätet att läsa text mot en störig eller varierad bakgrund. Men sedan dess har AI utvecklats avsevärt – idag kan de bästa botprogram­men avläsa enklare CAPTCHA korrekt till 99,8 procent. Det är mer än vad människor kan.

Därför ber numera en mer avancerad CAPTCHA att du ska klicka på exempelvis alla bilder som föreställe­r hundar i ett myller av bilder på djur eller att du ska ange om det är en basketboll, en rugbyboll eller en glass som ska kombineras med bilden av en basket- korg.

Googles reCAPTCHA tar det hela ett steg längre och iakttar hur du gör när du interagera­r med sajten. Klickmönst­er och musrörelse­r kan avslöja skillnaden mellan en människa och en robot.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden