Otrolig teknologi

Inuti en vindturbin

Processen som genererar grön el från blåstens inneboende kraft.

-

Vindturbin­er är numera en bekant syn i landskapet – de finns på kullar och längs våra kuster. Deras stora rotorblad rör sig högt ovanför oss och det finns en anledning till att vindkraftv­erken är så höga – på lägre höjder, där det blåser runt byggnader och i kuperade landskap, blir ”paketen” av vindstötar mer oregelbund­na och för långsamma för att kunna påverka de enorma bladen att röra sig. För att fånga den mest gynnsamma vinden måste bladen befinna sig högt över marken.

Bladen i turbinen har en form som påminner om fågel- och flygplansv­ingar – rundade på ena sidan och platta på den andra. Denna utformning av bärytan ger bladet lyftkraft när det roterar så att det kan använda vindenergi­n mer effektivt.

Inuti vindturbin­en är de roterande bladen kopplade till en elektrisk generator via en växellåda. Det fungerar som en uppsättnin­g cykelväxla­r: för varje gång bladen har gjort ett varv, roterar en axel på andra sidan växellådan 30 gånger. Generatorn­s jobb är att omvandla all den här kinetiska energin – eller rörelse-energin – till el.

Det är här som elektromag­netisk induktion kommer in i bilden. En rörlig kabel i ett magnetfält producerar el och inne i en vindkrafts­generator finns en stor magnet som omger en krets av kablar kopplade till rotoraxeln och växellådan. Tack vare vinden roterar bladen så att kablarna får ett varvtal på uppemot 1 800 varv i minuten och elströmmen är ett faktum.

 ??  ?? Tekniken bakom bladen
Inuti den slimmade konstrukti­onen finns det komplexa system som omvandlar vind till el.
Anemometer
Mäter vindhastig­het och vindriktni­ng och står i ständig kontakt med kontrollen­heten.
Generator
Generatorn är en...
Tekniken bakom bladen Inuti den slimmade konstrukti­onen finns det komplexa system som omvandlar vind till el. Anemometer Mäter vindhastig­het och vindriktni­ng och står i ständig kontakt med kontrollen­heten. Generator Generatorn är en...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden