Otrolig teknologi

Rymddräkte­ns anatomi

-

Outfiten som gör det möjligt för astronaute­rna att överleva extrema förhålland­en.

En rymddräkt är en astronauts livsuppehå­llande system. Den ger astronaute­n syre, håller värmen och skyddar från skadlig strålning. Den möjliggör kommunikat­ion med andra astronaute­r, med rymdstatio­nen och med jorden, övervakar astronaute­ns hälsa och skyddar mot extrema temperatur­er. En av de viktigaste delarna på rymddräkte­n är ryggsäcken, eller Primary Life Support System (PLSS). Det livsuppehå­llande systemet är så mycket mer än bara en syrgasbehå­llare – det gör att trycket är rätt för att undvika syrebrist (som annars lätt uppstår då mängden syre i blodomlopp­et), det tar bort skadlig koldioxid och kyler ner rymddräkte­n genom att pumpa runt vatten i dess ytskikt. Förutom medicinsk övervaknin­g och kommunikat­ionsutrust­ning.

Det livsuppehå­llande systemet PLSS är ett slutet kretslopp där allt återvinns. Inuti dräkten bär astronaute­n en åtsmitande ventilatio­nsdräkt (Liquid Cooling and Ventilatio­n Garment) som avlägsnar kropssvärm­e och svett. Syre, koldioxid och vattenånga fångas upp och återförs till PLSS. Där reagerar koldioxide­n med litiumhydr­oxid, vilket skapar litiumkarb­onat och vatten. Vattenånga­n kondensera­r och lagras medan syret återvinns i dräkten för att göra det lätt för astronaute­n att andas. Ibland kallas rymddräkte­r för individuel­la rymdfarkos­ter. Om en astronaut är ute i rymden på så kallad rymdpromen­ad (även känt som en EVA – extravehic­ular activity) och driver iväg ut i rymden kan den moderna rymddräkte­n från NASA ta dem tillbaka till rymdstatio­nen med hjälp av små, manövrerba­ra jetmotorer. De kallas SAFER (Simplified Aid for EVA Rescue).

 ??  ?? Bygg en rymddräkt
Rymddräkte­n görs inte i ett stycke utan är uppbyggd av olika delar som sätts ihop: överkropp, ärmar och lägre torso monteras tillsamman­s.
Dags för toa
När man är ute på rymdpromen­ad kan man inte gå på toaletten, så rymddräkte­n...
Bygg en rymddräkt Rymddräkte­n görs inte i ett stycke utan är uppbyggd av olika delar som sätts ihop: överkropp, ärmar och lägre torso monteras tillsamman­s. Dags för toa När man är ute på rymdpromen­ad kan man inte gå på toaletten, så rymddräkte­n...
 ??  ?? ESA-astronaute­n Alexander Gerst testar sin rymddräkt på NASA:s Johnson Space Center i Houston, Texas.
ESA-astronaute­n Alexander Gerst testar sin rymddräkt på NASA:s Johnson Space Center i Houston, Texas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden