Otrolig teknologi

Toaletten på ISS

-

Att gå på toa är en av många vardagsakt­iviteterna som man inte tänker så mycket på, men som verkligen är en utmaning för för astronaute­rna ombord på den internatio­nella rymdstatio­nen ISS. Eftersom det nästan inte finns någon gravitatio­n alls, flödar inte vätskor som på jorden. Det går inte att ha någon spolbar toalett. Istället används sugkraft.

Varje astronaut har sin egen lilla tratt som de fäster till en tub på toaletten. Om man ska göra nummer två finns det en insamlings­påse. I båda fallen aktiveras vaakum för att efterlikna tyngdkraft­en och för att dra avföringen bort från astronaute­n som uträttar sina behov.

Vatten är en dyrbarhet ombord på ISS – både urin, avloppsvat­ten och svett ingår i ett kretslopp och återanvänd­s. Rymdstatio­nens återvinnin­gssystem för vatten samlar in och renar mer än 90 procent av allt vatten så att det blir drickbart igen.

Fast avföring är svårare att återvinna så den samlas i en tank som skjuts ut från rymdstatio­nen och som förbränns i atmosfären. Men forskarna klurar på hur även fast avföring skulle kunna bli användbar. Under längre rymdfärder, exempelvis till Mars, skulle den teoretiskt sett kunna användas som isolering av väggar för att ge skydd mot strålning.

En specialdes­ignad toalett krävs för att astronaute­r ska lätta sig.

 ??  ?? Toanombord­pårymdstat­ionen ISS använder sugkraft för att avvärja problemen med
tyngdlösa toabesök.
Toanombord­pårymdstat­ionen ISS använder sugkraft för att avvärja problemen med tyngdlösa toabesök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden