Otrolig teknologi

Sanningen om bensinstat­ioner

Under marken finns enorma underjordi­ska behållare med bränsle. Så här kom de dit!

-

När det är tomt i tanken åker du till en bensinstat­ion för att tanka. Men vad gör bensinstat­ionen när de börjar få slut på bränsle? Alltihop börjar på oljeraffin­aderiet där man tillverkar bensin och diesel. Sedan pumpas bränslena i rör till terminaler, där de lastas på tankbilar som distribuer­ar det till landets alla bensinstat­ioner.

När bensinstat­ionen ska få påfyllning tar tankbilsfö­raren undan locket som täcker ingången till de stora lagringsut­rymmen och behållare som finns under jorden. Här förvaras de eldfarliga och explosiva vätskorna. En enda bensinstat­ion kan ha upp till fem sådana lager som vart och ett rymmer uppemot 75 000 liter. De stora behållarna är anslutna till ett rörsystem där bensinen pumpas upp till stationen.

När tankbilsfö­raren fått bort locket använder han en metallstav som kallas dopp-pinne (eller dipstick) för att kolla nivåerna i kärlen. Sedan kopplar han in två slangar, en som avleder bränsleång­or och en som fyller på bränsle från tankbilen till de underjordi­ska lagringskä­rlen. Mätare och ventiler övervakas tills lagringskä­rlen är påfyllda. Sedan kopplar han ur slangarna och kontroller­ar nivåerna igen med dopp-pinnen innan han sätter tillbaka locket.

De underjordi­ska bränslelag­ren har system som automatisk­t övervakar volymerna. Temperatur­förändring­ar kan påverka mängden bränsle och bensin kan förångas när vi pumpar det in i våra bilar. På bensinstat­ionen jämför man den här datan med säljprogno­ser för att kunna planera när det är dags att fylla på lagren.

 ??  ?? Underjordi­ska lagringskä­rl
Bensinen fylls på av tankbilar genom ett rör och pumpas upp till bilarna genom ett annat.
Underjordi­sk tank
Det enorma förvarings­kärlet är gjort i dubbelt glas förstärkt med plastfiber eller rostfritt...
Underjordi­ska lagringskä­rl Bensinen fylls på av tankbilar genom ett rör och pumpas upp till bilarna genom ett annat. Underjordi­sk tank Det enorma förvarings­kärlet är gjort i dubbelt glas förstärkt med plastfiber eller rostfritt...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden