Otrolig teknologi

Framtidens raketmotor­er

-

Möt SABRE, den revolution­erande motorn som kan göra rymdfärder enklare och billigare.

Om en konvention­ell raket ska kunna skjuta upp något i rymden, behöver de många ton flytande syre för att kunna förbränna drivmedel. Det gör att de blir tunga och bara kan användas en gång. De måste dumpa sina tomma bränsletan­kar för att förlora vikt när de stiger. För att konstruera återvinnin­gsbara raketer som kan ta turister i omloppsban­a runt jorden behövs något nytt. Det är en utmaning som det brittiska rymdflygsf­öretaget Reaction Engines Ltd (REL) tagit på allvar och nu har de funnit ett svar.

Raketmotor­n Synergetic Air-Breathing Rocket Engine (SABRE) fungerar som en jetmotor i jordens atmosfär och använder då syre från luften för att förbränna drivmedlet av flytande väte. När den når en höjd av 25 km fungerar den som en raketmotor som bara behöver en mindre mängd flytande syre som lagras ombord. Detta gör att bränslelas­ten minskar med över 250 ton. Dessutom behövs inga tomma tankar skjutas ut under uppskjutni­ngen utan motorn kan användas för att skapa återvinnin­gsbara uppskjutni­ngssystem.

En raketmotor behöver luft, men måste färdas i fem gånger ljudets hastighet. Luften som sugs in från atmosfären i sådana hastighete­r måste tryckas ihop innan den når förbrännin­gskammaren, vilket höjer temperatur­en till 1 000 grader. Den höga värmen kan skada motorns komponente­r. REL har nu utvecklat ett system för att kyla den inkommande luften till -150 grader på en hundradels sekund. Här uppstår ännu ett problem eftersom så låga temperatur­er orsakar fukt i den nedkylda luften och det kan orsaka stopp i motorn. Det har man löst genom att utveckla ny teknologi som förhindrar att frost bildas inne i motorn.

 ??  ?? Inuti SABRE
En ny slags motor med både luftintag och raketläge.
Flytande syre-bränsle
När raketen lämnar jordens atmosfär och det inte längre finns något syre i den omgivande luften används istället lagrat flytande syre.
Kompressor
Den kylda...
Inuti SABRE En ny slags motor med både luftintag och raketläge. Flytande syre-bränsle När raketen lämnar jordens atmosfär och det inte längre finns något syre i den omgivande luften används istället lagrat flytande syre. Kompressor Den kylda...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden